Ciasto serowo-śmietankowe z nutellą

Ciasto serowo-śmietankowe z nutellą



To taki serniczek z dodatkiem nutelli , na śmietankowym cieście , które podczas pieczenia wypływa na wierzch pomiędzy serowymi "kupkami" tworząc łaciato-pagórkowaty efekt. Ciasto wychodzi mięciutkie i delikatne - pyszne. A do tego proste w wykonaniu. Przepis podstawowy znalazłam na tym blogu , tylko pozmieniałam go nie do poznania ;-)
Ciasto:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka śmietany
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 łyżki masła, roztopionego
- odrobina aromatu waniliowego

Jajka ubić z cukrem na jasną masę. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Masa serowa:
- 1/2 kg twarogu
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka kaszy manny
- 2 czubate łyżki nutelli

Wszystkie składniki razem zmiksować.

Blaszkę (23 x 33 cm) wysmarować masłem, posypać mąką i wylać ciasto. Na nim układać łyżką masę serową (kupka przy kupce). Ciasto wstawić do nienagrzanego piekarnika, ustawić 180 st.C i piec ok. 35 minut.

Kategorie przepisów