Risotto z grzybami robiłam już wielokrotnie, ale debutowałam z pęczotto (tak na marginesie, to taka wdzięczna nazwa :)). Wyszło delikatne, kremowe, maślane - no pyszne! Rzadko rozpływam się smakowo nad potrawami obiadowymi, ale w tym przypadku ciężko poskromić entuzjazm - prawdziwe niebo w gębie! Gorąco polecam.
Tort jest zdecydowanie dla wyjątkowych łasuchów, baaaaardzo słodki, ale przecież taki powinnien być tort bezowy ! Połączenie mascarpone z masą karmelową, orzechami i daktylami jest pyszne.
Nie ma to jak swojska, domowa wędlina. Żadna sklepowa, nie smakuje tak dobrze, jak ta przygotowana własnoręcznie. Tym razem proponuję, wspaniałą alternatywę dla wędliny- mięsiwo ze słoika, smarowidło, kiełbasa, lub jak kto woli mięso z tłuszczykiem. Niech się schowają wszelkie sklepowe mielonki i puszkowane mięsa;)
Pianka w różnych wersjach zagościła już na dobre na mojej stronie - bo delikatna, bo puszysta i lekkka oraz bardzo smaczna -ciasto wprost wyjątkowe, niedrogie i bardzo latwe do wykonania.
Do zrobienia dzisiejszej pianki użylam ricotty, która nadaje jej charakterystyczny dla tego typu serów posmak.
Ten sernik z truskawkami, to najbardziej letni sernik, jaki udało mi się upiec:) To niezwykła gratka dla wszystkich, którzy kochają truskawki. Mój sernik, pęka od nich w szwach i spokojnie mógłby nazywać się "sernikiem potrójnie truskawkowym". Nazwa przyszła mi do głowy, po zorientowaniu się ile warstw tych słodkich owoców udało mi się w niego "wpakować";)
Żadne ciasto nie może się z nią równać, żaden wypiek nie dorasta jej do pięt:) Pavlova jest jedyna w swoim rodzaju, fenomenalna! To beza nad bezami:) Królowa. Piękna i elegancka, a przy tym jak ona smakuje!:) Achhhh
Pomysł na naleśniki z farszem znają pewnie wszyscy. Ale cała rzecz polega na tym aby farsz był odpowiednio wilgotny i dobrze doprawiony. Myślę, że udało mi się to osiągnąć - farsz wyszedł bardzo smaczny, wilgotny, dosyć ostry. Najbardziej lubię takie naleśniki podsmażone, ale można oczywiście zjeść bez podsmażania. Polecam!
Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pastę do chleba z cukinii. Wykorzystałam do jej przygotowania oprócz cukinii również puszkę fasoli półksiężycowej (butter beans) ale myślę, że możecie spokojnie dodać fasoli Piękny Jaś lub ugotowanej ciecierzycy. Takie bezmięsne smarowidło do chleba można oczywiście dowolnie modyfikować do własnych potrzeb… dodając czosnek, zioła czy ostre przyprawy.
Dżem wyszedł bardzo aromatyczny, słodko-gorzki. Lekka nuta goryczki pojawia się za sprawą pomarańczowych skórek. Mnie one nie przeszkadzają, ale jeśli za nimi nie przepadacie, możecie je pominąć.
ierwszy raz robiłam sernik z ekologicznego sera i kaszy jaglanej. Ser jest wspaniały. Sernik z kaszą jeszcze lepszy. Jednak ser robi ogromną różnicę. Podraża koszty, ale jest tego wart.
Chleb toskański upiekłam z przyjemnością, a jeszcze z większą go spałaszowaliśmy. (...) Ponieważ nie używam mąki pszennej, chleb upiekłam z mąki orkiszowej.
Faworki w wersji fit pieczemy w piekarniku zamiast w głębokim tłuszczu. Jest to z pewnością fajna alternatywa dla osób, które nie lubią smażonych chruścików lub po prostu dbają o linię, a mają ochotę na tłustoczwartkowe szaleństwo ;). Powiem tak - te faworki są smaczne, chrupiące, jednak bardziej suche niż tradycyjne.