Pianka z ricotty
Pianka w różnych wersjach zagościła już na dobre na mojej stronie - bo delikatna, bo puszysta i lekkka oraz bardzo smaczna -ciasto wprost wyjątkowe, niedrogie i bardzo latwe do wykonania.
Do zrobienia dzisiejszej pianki użylam ricotty, która nadaje jej charakterystyczny dla tego typu serów posmak.
Teraz juz przechodze do rzeczy i zapraszam na przyzwoita porcje pysznej serowej pianki.
Pianka z ricotty
Spod
.250 gr biszkoptow
.2 lyzki kakao amaro
.200 ml masla lub margaryny
Masa piankowa
.400 ml smietany kremowki
.500 gr sera ricotty
.200 gr cukru pudru
.9 szt. zelatyny w listkach
.aromat rumowy
Ponadto
czekolada biala z orzechami
Wykonanie
Tortownice o srednicy 24 cm wykladamy dokladne folia spozywcza.
Maslo roztapiamy na b.wolnym ogniu i lekko studzimy.
Biszkopty mielimy w blenderze na maczke z dodatkiem kakao,potem przesypujemy do miski,dodajemy maslo i dokladnie ugniatamy.
Powstala mase wykladamy na dno tortownicy i dociskamy ja za pomoca lyzki ( pozostawiamy nieco do dekoracji ).
Tortownice wkladamy do lodowki na czas przygotowania masy piankowej.
Ser ricotta przekladamy do miseczki i rozgniatamy ja nieco widelcem.
Listki zelatyny zalewamy zimna woda i odstawiamy do ich zmiekczenia,potem przekladamy je do szklaneczki i dodajemy 3-4 lyzki wrzatku i dokladnie mieszamy az dokladnie sie rozpuszcza.
Do miski wlewamy smietane i ubijamy ja na sztywno,nastepnie powoli dodajemy cukier puder ,ricotte i aromat rumowy a na koniec wlewamy zelatyne i miksujemy calosc na najnizszych obrotach miksera.
Powstala mase piankowa przekladamy do tortowicy rownamy powierzchnie,wykladamy pozostala mase biszkoptowa i chlodzimy w lodowce przez kilka godz. a najlepiej przez noc.
Przed podaniem dekorujemy pianke starta na tarce czekolada.
Smacznego!