Dżem pomarańczowy

Dżemy z pomarańczy pojawiały się ostatnimi czasy na wielu blogach. Kusiły mnie strasznie, ale bałam się, że mi nie wyjdą. W końcu jednak, gdy zobaczyłam cudowną konfiturę u Majanki, uległam i kilka tygodni temu kupiłam pomarańcze. Jak to zwykle bywa, całość okazała się duża łatwiejsza niż sądziłam. Dżem wyszedł bardzo aromatyczny, słodko-gorzki.  Lekka nuta goryczki pojawia się za sprawą pomarańczowych skórek. Mnie one nie przeszkadzają, ale jeśli za nimi nie przepadacie, możecie je pominąć. Gotowałam całość nieco dłużej, bo ok. godziny. Z podanej ilości składników otrzymałam trzy nieduże słoiczki. Dżem idealnie smakuje ze świeżymi croissantami lub chrupiącymi tostami. Myślę, że świetnie się też sprawdzi np. jako dodatek do naleśników czy mazurków.

Przepis w oryginale pochodzi z bloga Makagigi i 55 pierników.

Zdjęcie - Dżem  pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1kg pomarańczy
  • 700g cukru (np. jasny trzcinowy)
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:


Pomarańcze dokładnie wyszorować i obrać. Skórki z jednej pomarańczy zalać pół litrem wody, zagotować i gotuję ok. 5-10minut. Następnie odcedzić je, wystudzić i pokroić w cienkie paseczki. Obrane pomarańcze przekroić, usunąć pestki i grubsze białe części. Miąższ zmiksować na mus. Dodać cukier oraz pokrojone skórki i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu ok. 20-30 minut (ja gotowałam dłużej, bo ok. godziny). Dodać sok z cytryny i ponownie zagotować. Pod koniec gotowania, sprawdzić czy odpowiada nam konsystencja  dżemu. Na talerzyku należy umieścić łyżkę gorącego dżemu i włożyć całość na kilka minut do lodówki. Jeśli po tym czasie dżem zastygnie i będzie wystarczająco gęsty, można zakończyć jego gotowanie. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Można pasteryzować. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego :)

Zdjęcie - Dżem  pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dżem  pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dżem  pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dżem  pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Konfitura mandarynkowo-pomarańczowa z migdałami i szafranem
1

Konfitura mandarynkowo-pomarań…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Sasznie
1

Sasznie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pudding chia z bananem i mango
1

Pudding chia z bananem i mango

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą
1

Gęsta pomidorowa z pesto i moz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Relish śliwkowy

Relish śliwkowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Mandaryna – szybka nalewka mandarynkowa z imbirem
4

Mandaryna – szybka nalewka man…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Proste ciasto pomarańczowe
2

Proste ciasto pomarańczowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Błyskawiczny piernik pomarańczowy
1

Błyskawiczny piernik pomarańcz…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Szynka pieczona w miodzie z pomarańczami i imbirem
1

Szynka pieczona w miodzie z po…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Tort Malakoff
1

Tort Malakoff

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wielkanocne kruche ciasteczka z orange curd
2

Wielkanocne kruche ciasteczka…

food² food²
Food Square