Biała Pavlova z truskawkami
Dzisiaj moje urodziny.
Tak, tak, kończę 18 lat:D
Żeby nie było za standardowo, tortu nie będzie;)
Zamiast niego serwuję moją ukochaną, Białą Pavlovą z truskawkami, która świetnie przecież może poudawać tort:)
Żadne ciasto nie może się z nią równać, żaden wypiek nie dorasta jej do pięt:)
Pavlova jest jedyna w swoim rodzaju, fenomenalna!
To beza nad bezami:)
Królowa.
Piękna i elegancka, a przy tym jak ona smakuje!:)
Achhhh
Em zobaczywszy ją w lodówce, jęknął, że tym razem przeszłam samą siebie, a gdy zabrał się za jedzenie, nie było końca dokładek.
Pavlova - wspaniale chrupiąca z zewnątrz beza, delikatna i ciągnąca się w środku, pokryta śmietanowym kremem, polana sosem truskawkowym, obłożona soczystymi, słodkimi truskawkami.
Mnie już więcej do szczęścia nie trzeba.
Po prostu bajka!:)
Polecam również wypróbować Białą Pavlovą z malinami i Tort Pavlova z kremem ajerkoniakowym i owocami lata, które już się pojawiły na blogu.
Składniki:
beza
- 6 białek
- 300g cukru (drobnego)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
krem
- 250ml śmietanki%
- 250g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- ok. 300g truskawek do dekoracji
sos
- 200g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Zrobić bezę.
Białka ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania zacząć dodawać po łyżce cukru.
Ciągle ubijać.
Masa ma być lśniąca.
Na koniec dodać mąkę i ocet.
Wymieszać.
Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Ołówkiem narysować okrąg (ok. 22-25cm).
Wyłożyć na niego masę z białek.
Bezę włożyć do nagrzanego piekarnika do 180C, piec przez 5 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 150C.
Bezę piec 1.5 godziny.
Gotową bezę wystudzić w lekko otwartym piekarniku.
Śmietankę ubić na sztywno, połączyć z mascarpone i cukrem.
Masę wyłożyć na wystudzoną bezę.
Poukładać połówki truskawek.
Zrobić sos.
Truskawki drobno pokroić, rozpiec z cukrem.
Zmiksować na gładką masę.
Dodać łyżeczkę maki ziemniaczanej.
Sos zagotować.
Gotowym sosem polać Pavlovą.
Bezę schłodzić w lodówce kilka godzin.