Najlepsza szarlotka

Moja , nasza ulubiona szarlotka , zawsze wychodzi i jest pycha . 

Składniki:
400 g mąki
1/2 szklanki cukru
2 jaja
1 szt cukier waniliowy
4 łyżki mleka
160 g masła
2 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Jabłka dajemy do garnka zalewamy 1/4 szklanki wody dodajemy trochę cukru - ilość zależna od słodkości jabłek. Doprawiamy cynamonem i smażymy. Do miękkich jabłek dodajemy mąkę ziemniaczaną mieszamy i gotujemy chwileczkę. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy masło , 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy 2 jajka , 2 łyżeczki proszku do pieczenia i miksujemy. Wyciągamy ciasto z miski i formujemy kulę na stolnicy , przekrawamy ja na dwie części. Jedna rozwałkowujemy lub wylepiamy nią dno blaszki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 10 min. wykładamy na upieczone ciasto jabłka. Nakrywamy drugą częścią ciasta i wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. Po wyciągnięciu lukrujemy.


Zdjęcie - Najlepsza szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rolada biszkoptowa z jabłkami
1

Rolada biszkoptowa z jabłkami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto kruche gruszkowo-jabłkowe
8

Ciasto kruche gruszkowo-jabłko…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Misiankowa szarlotka

Misiankowa szarlotka

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Szarlotka na kruchym cieście z kremowo jabłkowo-budyniowym

Szarlotka na kruchym cieście z…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Drożdżowe ciasto sypane z jabłkami
3

Drożdżowe ciasto sypane z jabł…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Jabłecznik na cieście półkruchym
3

Jabłecznik na cieście półkruch…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio