Tort bezowy dacquoise
![Tort bezowy dacquoise](/obrazek/duze/tort-bezowy-dacquoise-250474.jpeg)
Już od dość dawna miałam na swojej liście do zrobienia ten tort bezowy dacquoise (czyt. dakłas). Jak tylko pojawiła się okazja, to oczywiście szybciutko przygotowałam to bezowe cudeńko ! Co prawda nie jestem wielką fanką bez, kiedy jednak zobaczyłam ten bezowy tort u Natalii na Poezji Smaku, to wiedziałam, że prędzej czy później go i tak przygotuję. Tort jest zdecydowanie dla wyjątkowych łasuchów, baaaaardzo słodki, ale przecież taki powinnien być tort bezowy
! Połączenie mascarpone z masą karmelową, orzechami i daktylami jest pyszne. Podobno tort bezowy dacquoise jest w Polsce popularny w cukierniach Sowy ale z racji tego, że ja dość długo w Polsce nie mieszkam to jakoś mi to umknęło
Na szczęście nadrobiłam zaległości
! Jeśli jesteście fanami takich słodkości to zdecydowanie coś dla Was
! Jeśli nie jesteście -jak ja- to zróbcie go na jaką uroczystość czy święta jak będzie więcej gości… Wtedy każdy zje kawałeczek ze smakiem
Składniki:
- 6 białek w temperaturze pokojowej
- 250 g drobnego cukru (1,5 szklanki)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- szczypta soli
- 250 g mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 120 g masy karmelowej (krówkowej) z puszki
- pół szklanki orzechów włoskich
- 10 daktyli
- kakao i cukier puder – do posypania
1. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, do ubitych dodajemy łyżeczkę octu winnego i ciągle ubijając dodajemy po odrobinie cukru (wymieszałam oba cukry) aż do jego wykończenia. Pod koniec ubijania masa będzie błyszcząca. Na papierze do pieczenia odrysowujemy 2 okręgi o średnicy 22-25cm (u mnie 20cm) Papier nakładamy na blaszkę lub jeśli nie zmieszczą się obok siebie -jak u mnie- na dwie blaszki. Na okręgi nakładamy po połowie ubite białka. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika a po wstawieniu zmniejszamy temperaturę do 130-140 stopni. Pieczemy około 90 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Jeśli beza za bardzo brązowieje zmniejszamy odrobinę temperaturę. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
2. Maskarpone i masę karmelową – obie w temperaturze pokojowej – mieszamy na jednolitą masę. Orzechy i daktyle drobno siekamy (ja orzechy wcześniej stostowałam na patelni teflonowej i wystudziłam). Śmietanę ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę delikatnie dodajemy łyżką po trochu do masy mascarpone-karmel (nigdy odwrotnie). Do wymieszanej masy delikatnie dodajemy bakalie.
3. Na upieczony i przestudzony spód rozsmarowujemy masę i przykrywamy drugim blatem. Dekorujemy orzechami i bakaliami i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.
Smacznego
![Zdjęcie: Tort bezowy dacquoise Zdjęcie - Tort bezowy dacquoise - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/250478.jpeg)