Sernik z truskawkami i musem truskawkowym
Ten sernik z truskawkami, to najbardziej letni sernik, jaki udało mi się upiec:)
To niezwykła gratka dla wszystkich, którzy kochają truskawki.
Mój sernik, pęka od nich w szwach i spokojnie mógłby nazywać się "sernikiem potrójnie truskawkowym".
Nazwa przyszła mi do głowy, po zorientowaniu się ile warstw tych słodkich owoców udało mi się w niego "wpakować";)
Truskawki znalazły się na ciasteczkowym spodzie, na wierzchu mojego sernika, oraz w wspaniałym musie, który fenomenalnie udekorował i ożywił smakowo całość wypieku.
Już chyba nie mogłam sobie wymarzyć bardziej truskawkowego sernika!:)
Muszę przyznać, że ten sernik z truskawkami i musem truskawkowym, zajął pierwsze miejsce, obok sernika kajmakowego z solonym karmelem, w rankingu najpyszniejszych serników.
Tych dwóch serników nie sposób ze sobą porównywać, bo to zupełnie inne serniki, ale w smaku obydwa, identycznie powalają na kolana:)
Tak więc, zapraszam wszystkich na truskawkową ucztę, na obłędny sernik z chrupiącym, ciasteczkowym spodem, kremową i aksamitną warstwą serową, w której aż roi się od bosko rozpieszczonych truskawek, oraz z fantastycznym, truskawkowym musem na wierzchu, który cudownie wieńczy całe "dzieło":)
Składniki (tortownica 26cm):
ciasteczkowy spód
- 200g herbatników
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 80g masła
masa serowa
- 1kg twarogu (u mnie 0.5 kg półtłustego i 0.5 kg tłustego)
- 1 biała czekolada
- 0.75 szklanki cukru
- 5 łyżek soku z cytryny
- 4 jaja
- 100g miękkiego masła
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowy)
- 500g truskawek
mus truskawkowy
- 500g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżeczki żelatyny
- 0.5 szklanki wrzącej wody
Zrobić ciasteczkowy spód.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki zmielić, połączyć z rozpuszczonym masłem i kakao.
Całość przesypać do tortownicy, uklepać i wyrównać łyżką.
Twaróg zmielić.
Wszystkie składniki na masę serową (oprócz truskawek) zmiksować do połączenia się składników.
Truskawki pokroić w ćwiartki, połowę ułożyć na ciasteczkowym spodzie.
Na ciasteczkowy spód i truskawki wylać masę serową.
Na masie lekko wbijając, ułożyć pozostałą część truskawek.
Sernik piec w 180C ok. 1 -1.5 godziny.
Upieczony sernik wystudzić.
Zrobić mus.
Galaretkę i żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać cukier.
Truskawki zmiksować, wymieszać z przestudzoną galaretką.
Mus truskawkowy wylać na przestudzony sernik.
Sernik włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Sernik przechowywać w lodówce.