Bardzo lubię owoce żurawiny. Często smażę je razem z jabłkami, gruszkami i cukrem, robię z nich galaretę, którą przykrywam mus z pasztetu, dosypuję świeże do różnych dań i uwielbiam robić z nich konfiturę, bo to jest cudowny, słodko-kwaśny dodatek do herbaty lub do jakichś słodyczy albo do czego tylko chcemy. ;-)
Dziś nasypałam do każdej w nacięcia po 3/4 łyżeczki soli, ułożyłam w wek - taki jak do kiszonych ogórków, zalalam przegotowaną wodą i teraz będę czekać;)
Dwa w jednym czyli słodka lepkość cukrowego syropu połączona z pikanterią imbirowych plasterków. Świetny dodatek do herbaty, keksa i świątecznego piernika. Albo do wyjadania prosto ze słoiczka.
Bardzo smaczny twaróg domowej roboty niezwykle delikatny jak aksamit rozpływa się w ustach, wprost nie mogłam się nim najeść taki wyszedł dobry - bardzo wszystkim polecam :-)
Jednak, aby kontynuować tradycyję i oddać łyżeczce należny hołd, nie jest to byle jaki dżem - niebanalny, nietuzinkowy i zaskakujący dżem cytrynowy z cukinii.
Kolejna próba na zrobienie konfitury z czerwonej cebuli. Wyszła smaczna i idealnie komponuje się z serem czy wędliną, ale to nadal nie to… Będę próbować dalej:)
Wiśnie w syropie to wspaniała zaprawa na zimę. Pyszne , całe wiśnie w słodkim syropie. Idealne do różnego rodzaju ciast i deserów oraz dekoracji tortów.
Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie, ostudzić.Śmietanę miksować z majonezem, pieprzem i przyprawą tzatziki ok. 2 minut na gładką masę.Następnie dodać żelatynę i jeszcze chwilę zmiksować...
Bardzo smaczny ser delikatny, słonawy, rozpływający się w ustach - idealny do sałatek. Ser leżał w słoiku jeden na drugim pierwszy z góry był miękki kolejne dwa były twardsze i wszystkie wyszły naprawdę smaczne. Polecam
Własna nutella domowa jest nie tylko zdrowsza od naszpikowanego chemią produktu ze sklepu ale ma również lepszy smak. Przygotowanie tego kremu jest przy tym bardzo proste i nie zajmuje więcej niż kilka minut. Można dowolnie regulować ilość orzechów laskowych i migdałów według upodobania, można zrezygnować całkowicie z migdałów jeśli ktoś woli czystą klasykę.
Zamknęłam zaledwie 4 pęczki - będą na wyjątkowe okazje, na śniadania do łóżka, na przystawki, do pysznych kolacji, a oliwa, która mi po nich pozosatnie będzie idelana do sałat czy marynat.