Zjedz swój prezent czyli rzecz o kandyzowanym imbirze

Zjedz swój prezent czyli rzecz o kandyzowanym imbirze

Dwa w jednym czyli słodka lepkość cukrowego syropu połączona z pikanterią imbirowych plasterków. Świetny dodatek do herbaty, keksa i świątecznego piernika.
Albo do wyjadania prosto ze słoiczka.

Do jego zrobienia możecie wykorzystać np. przepis, który podałam w zeszłym roku- oto on.
Ja tym razem zainspirowałam się pomysłem Bei i imbir najpierw odgotowałam, żeby pozbyć się odrobiny ostrości, a potem doprawiłam go jasnym cukrem trzcinowym.
Oto proporcje do przygotowania 3 słoiczków pełnych złotych krążków imbiru.

Zdjęcie - Zjedz swój prezent czyli rzecz o kandyzowanym imbirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zjedz swój prezent czyli rzecz o kandyzowanym imbirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zjedz swój prezent czyli rzecz o kandyzowanym imbirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zjedz swój prezent czyli rzecz o kandyzowanym imbirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zjedz swój prezent czyli rzecz o kandyzowanym imbirze

Agata, 15 grudnia 2010

Zdjęcie - Zjedz swój prezent czyli rzecz o kandyzowanym imbirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • imbir - świeży, 500 g
  • cukier - biały lub trzcinowy, 800 g
  • woda - 1 litr
  • sól - solidna szczypta

Sposób przygotowania

Imbir obrać ze skórki ,pokroić na cienkie plasterki (ok. 2 mm). Przełożyć imbir do rondelka o grubym dnie i nalać tyle wody, by imbir był przykryty. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować na bardzo wolnym ogniu przez 10 min. Odcedzić, ponownie zalać imbir zimną wodą i powtórzyć gotowanie. Do garnuszka dodać cukier oraz wodę i sól. Gotować na wolnym ogniu do momentu, gdy syrop zgęstnieje uzyskując konsystencję płynnego miodu.
Gotowy imbir przełożyć do czystych słoiczków, szczelnie zamknąć.

Kategorie przepisów