Od zawsze lubiłam marcepan. Jedzenie bombonierki zaczynałam od sprawdzenia, czy są w niej czekoladki z marcepanowym nadzieniem (zresztą robię tak do dziś) i to one dziwnym sposobem znikały jako pierwsze ;) , a w sklepach rozglądałam się za marcepanowym chlebkiem i marcepanową czekoladą.
Mam w planach pewne ciasto i potrzebowałam do niego cytrynowego dżemu. Przeglądając Internet nie znalazłam takiego, który by mi pasował ale za to natknęłam się na pyszną konfiturę do herbaty.
Uwielbiam robić dżemy i za jakiś czas otworzyć sobie słoiczek z takim słodkim przypomnieniem lata. Posmarować nim naleśnika i zajadać z przyjemnością. Połączenie rabarbaru i truskawek należy do moich ulubionych, a dżem jest po prostu pyszny!
Mleko przelewam do dzbanków z kamionki i odstawiam w ciepłe miejsce po dwóch dniach powstaje kwaśne. Takie mleko przelewam do garnka dodaję szczyptę soli i podgrzewam, aż zacznie się rozwarstwiać ale, uważam aby się nie zagotowało zdejmuje z gazu i zostawiam do przestudzenia...
Bardzo lubię domowe sery własnej roboty są najlepsze, a kiedy pani przywozi mleko prosto od krowy, aż trudno się oprzeć aby go nie zrobić. Jak smakuje: jest bardzo delikatny - jak puch lekko słonawy z krótszej solanki z dłuższej przypominający fetę. Jest to ser typu miękkiego który można kroić. Polecam
Zsiadłe i świeże mleko wlać do dużego garnka i powoli podgrzewać na gazie, wiąż mieszając. Nie wolno dopuścić do zagotowania – mleko nie może być też za gorące.
Bardzo aromatyczny dżem czereśniowy z dodatkiem amaretto i czekolady, to poezja dla naszego podniebienia - oczywiście do tego grzanki i serek mascarpone ... co tu dużo mówić na jednym słoiczku się nie skończyło.
Konfitura z arbuza, a raczej z jego zielonej części, to doskonały dodatek do ciast. W smaku przypominająca kandyzowaną skórkę, a zarazem smak toffi. Szczerze powiem ciężko określić - musicie spróbować, bo warto. Szkoda tylko, że konsystencja po wystygnięciu nie jest już płynna, a raczej zestalona. Od siebie dodałam amaretto i sok z cytryny.
Wyszło naprawdę bardzo pysznie! Cudowny smak moreli fajnie łączy się z rozmarynem i smakuje wspaniale. Grozi to nawet wyjadaniem dżemu prosto ze słoiczka ;-). Polecam to połączenie.
Wiśnie suszone to ciekawy dodatek do ciasta, ciastek... jak również jedzone wprost ze słoiczka - choć są trochę kwaskowe to i tak smakują wyśmienicie. Polecam na te ostatnie wiśnie.
Robienie zapraw na zimę to już tradycja w moim domu. Zaprawiamy różne pyszne owoce i warzywa. Co roku w mojej kuchni powstaje coś nowego - w tym roku ogórki o smaku gyros.
Wędliny w sklepach są coraz gorsze. Pewnie, że mogłabym iść do sklepów firmowych, w których mogłabym zapłacić za szynkę jakieś 40-60 zł / 1kg. Ale po co, skoro mogę taką szynkę zrobić sama? To naprawdę nietrudne, a na pewno bardzo zdrowe i o niebo smaczniejsze, niż szynka kupowana w sklepie!
Tym razem ogórki na ostro. (...) Dla mnie te ogóreczki są po prostu idealne. Dość ostre o delikatnym słodkawym posmaku. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do grilla. Można jeść już po kilku godzinach od zrobienia.