Czosnek marynowany w białym winie

Czosnek marynowany w białym winie

Zamarynowałam kilka główek czosnku. Oczywiście polskiego, skoro ma dobrze smakować.

Zdjęcie - Czosnek marynowany w białym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Marynowany czosnek

5 główek czosnku

400 ml białego wytrawnego wina

70 ml 10% octu

50 g cukru

łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu

łyżeczka nasion kolendry

1 liść laurowy

1 łyżeczka soli

1 pokrojona ostra papryczka

oliwa l. olej

Ząbki obrałam. Ja odcinam ich końcówki, żeby łatwiej było obierać.
W garnku zagotowałam wino z octem, cukrem, przyprawami i do gotującej się zalewy wsypałam obrane ząbki czosnku, dodałam paprykę. Gotowałam na małym ogniu przez 5 minut. Rondel przykryłam i odstawiłam na 5 godzin. Po tym czasie znów zagotowałam jego zawartość, od zawrzenia gotowałam na małym ogniu przez ok. 3 minuty.
Przestudzony czosnek wsypałam do małych słoików, zalałam zalewą, na wierzch każdego słoika dodałam łyżkę oliwy.

Kategorie przepisów