Czosnek marynowany w białym winie
Zamarynowałam kilka główek czosnku. Oczywiście polskiego, skoro ma dobrze smakować.
Marynowany czosnek
5 główek czosnku
400 ml białego wytrawnego wina
70 ml 10% octu
50 g cukru
łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
łyżeczka nasion kolendry
1 liść laurowy
1 łyżeczka soli
1 pokrojona ostra papryczka
oliwa l. olej
Ząbki obrałam. Ja odcinam ich końcówki, żeby łatwiej było obierać.
W garnku zagotowałam wino z octem, cukrem, przyprawami i do gotującej się zalewy wsypałam obrane ząbki czosnku, dodałam paprykę. Gotowałam na małym ogniu przez 5 minut. Rondel przykryłam i odstawiłam na 5 godzin. Po tym czasie znów zagotowałam jego zawartość, od zawrzenia gotowałam na małym ogniu przez ok. 3 minuty.
Przestudzony czosnek wsypałam do małych słoików, zalałam zalewą, na wierzch każdego słoika dodałam łyżkę oliwy.