Domowy ser feta
Bardzo smaczny ser delikatny, słonawy, rozpływający się w ustach - idealny do sałatek. Ser leżał w słoiku jeden na drugim pierwszy z góry był miękki kolejne dwa były twardsze i wszystkie wyszły naprawdę smaczne. Polecam
oryginalny przepis ,,Sery,, (Lotte Hanrich, Edith Zeltner)
- 5 litrów mleka świeżego krowiego od krowy
- 1 szklanka maślanki
- 10 kropli podpuszczki (odrobinka ciepłej wody)
- sól
Mleko podgrzać do temperatury 68 C, odczekać aż mleko uzyska temperaturę 28-33 i dodać maślankę, a następnie w temp 32 C dodać rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Mleko odstawić do ścięcia się, następnie pokroić w kostkę 2,5 cm. Skrzep przekładamy do chusty serowarskiej lub do prostokątnych pojemniczków i pozostawiamy na 2 godziny do ocieknięcia, potem prasujmy naciskiem odpowiadającemu serowi u mnie to 1 kg. i tak zostawiam na 24 godziny.. Po tym czasie ser wykładamy na deskę i kroimy w mniejsze kawałki ( ser pokroiłam na trzy części). Ser obtaczamy w soli i układamy w słoiku - zalewamy maślanką i szczelnie zamykamy. Pozostawiamy do w temperaturze 15-18 C przez 10-14 dni aby dojrzał. Następnie w pokrywie słoika robimy dziurki, aby uchodził powstały gaz - otwór uszczelniamy i ser przechowujemy w temp 8 C . Przed użyciem ser wkładamy na dzień lub dwa do wody aby pozbyć się nadmiaru soli.
Smacznego
Wydrukuj przepis