Kiszone cytryny

Kiszone cytryny
Wczoraj jak byłam w pracy, wpadł mi w ręcę przepis z kuchni marokańskiej, gdzie muszę mieć kiszone cytryny. Szukałam przepisu, żeby je zrobić, wybrałam ten najprostszy i podobno najlepszy z magazynu "Kuchnia". Jedynie czas oczekiwania mnie zasmuca - 2 tygodnie , ale wiem, że warto, więc poczekam;)

Zdjęcie - Kiszone cytryny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • kilka cytryn - ja dziś ukiszę 3 sztuki, na próbę
  • sól
  • woda
  • słoik

Przygotowanie:
  • owoce dokładnie szorujemy, moczymy parę godzin
  • nacinamy głęboko na krzyż solimy
Zdjęcie - Kiszone cytryny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • układamy ciasno w słoju i zalewamy przegotowaną wodą

Zdjęcie - Kiszone cytryny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kiszone cytryny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • zamykamy słój i odstawiamy na 2 tygodnie

Zdjęcie - Kiszone cytryny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Taki opis przygotowania widnieje na stronie Magazynu Kuchnia, na samym dole przepisu. Wczoraj wieczorem wyszorowałam cytryny i namoczyłam w zimnej wodzie, zostawiłam na całą noc. Dziś nasypałam do każdej w nacięcia po 3/4 łyżeczki soli, ułożyłam w wek - taki jak do kiszonych ogórków, zalalam przegotowaną wodą i teraz będę czekać;)

Kategorie przepisów