Twaróg domowej roboty
Bardzo smaczny twaróg domowej roboty niezwykle delikatny jak aksamit rozpływa się w ustach, wprost nie mogłam się nim najeść taki wyszedł dobry - bardzo wszystkim polecam :-) a znalazłam go na tej stronie
1 LITR MAŚLANKI
2 LITRY MLEKA W KARTONIE UTH
400 ml ŚMIETANY KWAŚNEJ W KUBECZKU
Mleko wlać do metalowego garnka lub glinianego, połączyć z maślanką i śmietaną.. Mleko odstawić w ciepłe by skisło u mnie ok 2 dni przykryć je gaza tak by miało dostęp do powietrza. Gdy już skiśnie powinno być gęstawe, przelać do garnka i zagrzać do 24 C zacznie się rozwarstwiać. Zestawić z ognia, wsiąść sito i położyć na nim pieluchę tetrową lub czystą bawełniana poszewkę i przelać delikatnie mleko związać końce pieluchy i powiesić do odsączenia u mnie wisiało jeden cały dzień. Po tym czasie odwinąć ser i przełożyć do miski - trzymać w lodówce. Zużyć w ciągu 2 - 3 choć stał u mnie chyba z pięć dni i się nie zepsuł- można zamrozić.
Smacznego