Ciasto filo

Przepis pochodzi z tej strony od Dorotki i jest świetny choć ja dałam trochę więcej maki pszennej oraz dodałam ziemniaczanej 3 łyżki do wody wtedy ciasto jest bardziej delikatne. A wodę podgrzałam na oko :-) bo nie mam termometru... wyszło pyszne :-) robię z niego ciaso z jabłkami i dodatkami czy bakaliowe ... niezmieniałam opisu gdyz jest to tak świetnie napisane że niema potrzeby.

Zdjęcie - CIASTO FILO  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

400 g mąki pszennej

6 g soli

330 ml wody, podgrzanej do 50ºC

30 ml oliwy z oliwek

skrobia ziemniaczana do podsypywania

Mikserem wymieszać mąkę, sól i wodę. Jak składniki zaczną się łączyć, wlać oliwę, nadal miksując. Miksować około 3 - 4 minut, aż ciasto się połączy, będzie miękkie, delikatnie klejące i będzie prawie odchodziło od brzegów miski.

Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną skrobią ziemniaczaną, uformować w kulę. Kulę podzielić na mniejsze kawałki, około 60 g każdy, również uformować je w kulki. Ułożyć je na blaszce oprószonej skrobią, w odległości kilku centymetrów od siebie. Przykryć je folią lub ręczniczkiem i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu (14 - 16ºC) na 2 godziny (koniecznie).

Delikatnie oprószyć mąką stolnicę. Jeden kawałek ciasta filo położyć na środku. Rozwałkować go na koło o średnicy 14 - 16 cm (ja rozwałkowuję trochę bardziej). Od tego momentu - kładziemy dłonie pod ciasto i rozciągamy je ostrożnie grzbietami dłoni, uważając by nie popękało. Ważne, by pod spodem podsypywać skrobią. Ciasto jest gotowe, gdy ma grubość około 0,5 mm, czyli jest tak cienkie, że można przez nie przeczytać gazetę ...

Ciasto filo można przechowywać w lodówce, dobrze owinięte, by nie wysychało. Należy je zużyć w ciągu 24 godzin.

Można je również mrozić wystarczy kulę zawinąć w folię spożywczą po rozmrożeniu idealnie się rozwałkowuje.

Wydrukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Sałatka grecka

Sałatka grecka

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tzatziki z chrzanem

Tzatziki z chrzanem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dakos
3

Dakos

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tsoureki – wielkanocny wieniec drożdżowy z jajkami przepiórczymi
2

Tsoureki – wielkanocny w…

food² food²
Food Square

Labneh - kremowy serek z jogurtu greckiego

Labneh - kremowy serek z jogur…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Surówka z kapusty i sera kefalograviera
1

Surówka z kapusty i sera kefal…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowe z kulkami kokosowymi
2

Ciasto czekoladowe z kulkami k…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki z zimną fermentacją
1

Bagietki z zimną fermentacją

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb bananowy
1

Chleb bananowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem
1

Pizza z powidłami śliwkowymi i…

food² food²
Food Square

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną
1

Pierogi z mięsem i kaszą jęczm…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dutch baby z karmelizowanym jabłkiem
1

Dutch baby z karmelizowanym ja…

figmara figmara
figowe smaki