Śliwki marynowane w czerwonym winie
Sezon śliwkowy w pełni. Robiłam z nich już chutneye, teraz je zamarynowałam.
Marynowane węgierki
2 kg dojrzałych śliwek
400 ml czerwonego wytrawnego wina
400 ml czerwonego octu winnego
400 g cukru
1/2 łyżeczki soli
kilka goździków
gwiazdka anyżu
kawałek kory cynamonu
Umyte śliwki ponakłuwałam szpilką. Zagotowałam zalewę: ocet, wino, cukier i zalałam nią owoce, przykryłam, zostawilam na 12 godzin. Po tym czasie zalewę powtórnie podgrzałam, gotowałam przez 10 minut, zalałam nią owoce i odstawiłam na 12 godzin.
Po raz ostatni zlałam zalewę, podgrzałam ją z dodatkiem cynamonu, goździków, anyżu, soli. Do gotującej wrzuciłam śliwki i trzymałam je na ogniu przez 2 minuty. Owoce ułożyłam w słoikach, zalałam zalewą.