Wiśnie w syropie
Wiśnie w syropie to wspaniała zaprawa na zimę. Pyszne , całe wiśnie w słodkim syropie. Idealne do różnego rodzaju ciast i deserów oraz dekoracji tortów. Wiśnie z przepisu mojej cioci. Takich przetworów z wiśni nie znajdziecie w żadnym sklepie… gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
1 kg wiśni
ok. 400 g cukru
Wiśnie wydryluj, umieść w garnku i zasyp około 300 g cukru. Lekko przemieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na całą noc.
Następnego dnia odlej syrop z wiśni, a owoce przełóż do słoiczków (bez syropu).
Posyp je 2-3 łyżkami cukru, lekko postukaj słoiczkiem, by cukier przedostał się także na dno słoiczka. Odstaw na godzinę.
Po wskazanym czasie słoiczki dokładnie zakręć i krótko pasteryzuj – gotuj je około 10 minut. Wystudźy i schowaj przed domownikami, by dotrwały do zimy…