Konfitura z czerwonej cebuli z rodzynkami

Konfitura z czerwonej cebuli z rodzynkami

Zdjęcie - Konfitura z czerwonej cebuli z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejna próba na zrobienie konfitury z czerwonej cebuli. Wyszła smaczna i idealnie komponuje się z serem czy wędliną, ale to nadal nie to…
Będę próbować dalej:)

SKŁADNIKI:
1 kg czerwonej cebuli
5 łyżek cukru brązowego (użyłam Demerara)
4 łyżki rodzynek
2 łyżki octu jabłkowego
1 szklanka czerwonego, półwytrawnego wina
2-3 liście laurowe

Cebule obrać, pokroić na cienkie na pół plastry. Dodać listki laurowy Zasypać cukrem i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce:

Zdjęcie - Konfitura z czerwonej cebuli z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po tym czasie cebulę wrzucić do garnka, dodać rodzynki, wino i zagotować. Po około pół godzinie dodajemy ocet jabłkowy i dusimy cebule do miękkości – ja dusiłam całość około 1,5 godziny. W razie konieczności można dolać jeszcze odrobinę wina lub wody.
Konfiturę na końcu możną jeszcze doprawić cukrem lub octem wg upodobania.

Zdjęcie - Konfitura z czerwonej cebuli z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów