Połączenie łososia ze szparagami, to klasyk, który zawsze się sprawdza. Tym razem postanowiłam wzbogacić go o podsmażoną cukinię i kremowy, aksamitny, szafranowy sos.
Dzisiaj wpadłam na pomysł zrobienia orientalnych w smaku placuszków z ugotowanej ciecierzycy i niewielkiego dodatku mąki z tejże, oraz skrobi ziemniaczanej. (...) Efekt jest więcej niż zadowalający, zwłaszcza, że są to placki wielofunkcyjne: zastępują chleb, można w nie zawijać dowolny farsz, można nimi wyjadać curry czy dal, można je wysuszyć jak nachos i chrupać jako przekąskę.
Cukinie w moim ogródku na razie malutkie. Rosną sobie spokojnie wyprężając swoje zielone paluszki na słońcu. Czekam na nie z niecierpliwością posiłkując się na razie tymi z targu...
Pasta z tofu z suszonymi pomidorami, to pomysł na wykorzystanie tofu inaczej niż smażonego ( przepis tu ) czy w zupie. Pomysł na tą pastę podsunęła mi Ania :) ja lekko zmieniłam przepis i jest pyszna. Moje dzieci się nią zajadają .. a jak dowiedzieli się, że w środku jest tofu .. to było wielkie niedowierzanie.
Pyszna, niezwykle prosta do przygotowania przekąska z bakłażana i pomidorów.Można podawać ją na zimno, ale wyśmienicie smakuje również na ciepło. Wystarczy zapiec ją w gorącym piekarniku.
Daktyle nadziewane serem i zapieczone w boczku, doskonałe na każdą imprezę. Zalecam podawanie je bezpośrednio z piekarnika, kiedy ser w środku jest jeszcze rozpuszczony, polecam!
Dziś przedstawiam niepozorny dodatek do dania głównego, który bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem. Zwyczajny por duszony w śmietance z dodatkiem gałki muszkatołowej, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam gorąco, tym bardziej, że jest dziecinnie łatwa i szybka w przygotowaniu:)
Daktyle faszerowane serem, owinięte boczkiem i upieczone w piekarniku. Smaczny pomysł na domowe spotkanie. Można podać je ciepłe, można podać całkiem wystudzone - i takie i takie są smaczne. A poza tym, przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu.
Dziś dwie propozycje na dania, którymi uraczyć możecie niespodziewanych gości. Lub wręcz przeciwnie, przygotować je wcześniej, a przed planowanym spotkaniem wstawić tylko na moment do rozgrzanego piekarnika.