Ogórek faszerowany grzybami leśnymi
Cucumber stuffed mushrooms.
Zadziwiająco dobra i łatwa gorąca przystawka.
Składniki:
1 ogórek
100g leśnych grzybów
1/2 cebuli
2 łyżki masła
1 łyżeczka kaszy manny
20 g sera edamskiego
1 żółtko
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 szkl. bulionu warzywnego
1 łyżeczka kolendry
1 szczypta cynamonu
1 łyżeczka miodu
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Ogórki gotować 5 minut we wrzącej wodzie. Zrobić tunel w ogórku. Farsz. Oczyszczone grzyby i cebulę posiekać. Masło stopić i dusić grzyby wraz z cebulą około 10min.Kiedy zmiękną i wyparuje woda, wsypać kaszę mannę, wlać sok cytrynowy i smażyć jeszcze chwilę. Dodać starty ser, żółtko ,doprawić solą i pieprzem. Ogórki napełnić farszem grzybowym i umieścić w naczyniu żaroodpornym dobrze wysmarowanym masłem. Wlać gorący bulion, może być z kostki, wsypać kolendrę, cynamon i polać miodem. Wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Ogórek pokroić w talarki .
Do zapieczonych ogórków wlać 150 ml śmietany i mamy smaczne, lekkie, prawdziwie letnie danie główne. Podajemy z ryżem..