Makaron ze szparagami, cukinią i łososiem w sosie szafranowym
Mój romans ze szparagami ciągle trwa! Oby trwał jak najdłużej. Makaron ze szparagami, cukinią i łososiem w sosie szafranowym, uważam za najlepszy pomysł ów, na lekki, wakacyjny obiad. Połączenie łososia ze szparagami, to klasyk, który zawsze się sprawdza.
Tym razem postanowiłam wzbogacić go o podsmażoną cukinię i kremowy, aksamitny, szafranowy sos.
Wyszło naprawdę pysznie;)
Składniki:
- 500g zielonych szparagów (pęczek)
- 200g wędzonego łososia
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 300g makaronu
sos szafranowy
- 2 nitki szafranu
- 100ml śmietanki 30%
- 0.4 szklanki wody
- 3 żółtka
- 0.4 szklanki mleka
- świeży szczypior
- sól do smaku
Szafran, mleko, roztrzepane żółtka i sól zagotować i wymieszać.
Odciąć zdrewniałe końce szparagów, pokroić ja na kawałki.
Szparagi pogotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty.
Odcedzić, pozostawiając ok. 0.4 szklanki wody z gotowania szparagów.
Wodę wymieszać z zagotowanym mlekiem, żółtkami i szafranem.
Cebulę posiekać.
Cukinię pokroić na plastry (nie obierać).
Na łyżce masła podsmażyć cukinię i posiekaną cebulę.
Dodać podgotowane szparagi, przesmażyć je chwilkę wraz z cukinią.
Wszystko zalać sosem szafranowym, dodać pokrojonego łososia i szczypior.
Całość podgrzewać ok 1-2 minuty.
Makaron ugotować wedle instrukcji na opakowaniu.
Makaron połączyć z sosem.
Danie od razu podawać.