Chipsy z jarmużu

Jeśli masz wolnych 5 minut i torbę jarmużu w lodówce, masz też super przekąskę!
Nie ma co się rozwodzić, trochę oliwy, ulubionej przyprawy (ostra papryka sprawdzi się super, choć mi wystarcza zwykła sól morska) i chrupiące czipsy gotowe!
To właśnie ta chrupkość jest dla mnie największym plusem, bo niezwykle miłe dla ucha „chrup-chrup” powoduje, że chcesz więcej i więcej, i więcej…
Proporcje są tu w zasadzie dowolne. Ze 100 g świeżego jarmużu otrzymacie miseczkę chipsów dla 2 osób.

Jarmuż umyj, dokładnie osusz (w wirówce do sałaty, papierowymi ręcznikami...). Podziel na małe kawałki, wytnij z nich wszystkie twarde części (głównie idące przez środek liścia).
Wymieszaj z oliwą, wyłóż cienką warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temp. 150 oC ok. 5 minut. Listki staną się ciemno zielone, uważajcie jednak, żeby się nie spaliły- łatwo o to!
Lekko jeszcze ciepłe posól, podawaj od razu.