Bakłażan według Goka

Zdjęcie - Bakłażan według Goka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

1 bakłażan

2 ząbki czosnku

5 łyżek sosu sojowego

5 łyżek octu jabłkowego

5 łyżek cukru

olej do smażenia

dymka do posypania

 

Bakłażan przekroić wzdłuż na ósemki, a następnie na mniejsze kawałki.

Czosnek przecisnąć przez praskę.

Sos sojowy  i ocet wymieszać z cukrem.

Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju. Smażyć na nim kawałki bakłażana. Kiedy bakłażan będzie przyrumieniony zdjąć go z patelni.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić na nim czosnek. Dodać sos  sojowy wymieszany z octem i cukrem, a następnie usmażonego bakłażana.

Smażyć ok. 5 min aż bakłażan wchłonie sos.

Gotowe danie posypać pokrojoną dymką.

 

Przepisy z tych kategorii

Cykoria  z papryką
1

Cykoria z papryką

figmara figmara
figowe smaki

Marchewka z curry, imbirem i żurawiną
1

Marchewka z curry, imbirem i ż…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Jarzynka z fasolki szparagowej
4

Jarzynka z fasolki szparagowej

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Smażone liście hosty  (funkii)

Smażone liście hosty (funkii)

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Bakłażan z czosnkiem w pomidorowym sosie
2

Bakłażan z czosnkiem w pomidor…

figmara figmara
figowe smaki

Cukinia z ziołami  prowansalskimi

Cukinia z ziołami prowansalsk…

figmara figmara
figowe smaki