Bakłażan według Goka

Bakłażan według Goka
przepis:

1 bakłażan

2 ząbki czosnku

5 łyżek sosu sojowego

5 łyżek octu jabłkowego

5 łyżek cukru

olej do smażenia

dymka do posypania

Bakłażan przekroić wzdłuż na ósemki, a następnie na mniejsze kawałki.

Czosnek przecisnąć przez praskę.

Sos sojowy i ocet wymieszać z cukrem.

Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju. Smażyć na nim kawałki bakłażana. Kiedy bakłażan będzie przyrumieniony zdjąć go z patelni.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić na nim czosnek. Dodać sos sojowy wymieszany z octem i cukrem, a następnie usmażonego bakłażana.

Smażyć ok. 5 min aż bakłażan wchłonie sos.

Gotowe danie posypać pokrojoną dymką.

Zdjęcie - Bakłażan według Goka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów