Pory w śmietanie

Pory w śmietanie

Nieustannie poszukuję nowych dodatków do dań głównych, gdyż moim zdaniem szkoda życia na spożywanie wciąż tych samych potraw. Jest tyle nowych smaków, które można poznać! Chociaż oczywiście wracam od czasu do czasu do tych najlepszych :-) Dziś przedstawiam niepozorny dodatek do dania głównego, który bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem. Zwyczajny por duszony w śmietance z dodatkiem gałki muszkatołowej, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam gorąco, tym bardziej, że jest dziecinnie łatwa i szybka w przygotowaniu:)

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Pory w śmietanie / Creamed leeks - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pory w śmietanie

(4-5 porcji)

 Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 4 duże pory, tylko jasnozielone części, pokrojone na plasterki
  • 1 szklanka śmietanki 36 %
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj masło.
  2. Włóż pory i smaż przez 14 do 16 minut lub do miękkości.
  3. Wlej śmietankę i dopraw gałką muszkatołową. Gotuj przez kolejne 3 – 4 minuty, aż sos zgęstnieje.
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem i natychmiast podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Pory w śmietanie / Creamed leeks - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Creamed Leeks

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons butter
  • 4 large leeks, light parts only, sliced
  • 1 cup heavy cream
  • pinch of nutmeg
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Heat a large pan over medium heat and add the butter.
  2. Add the leeks and cook for 14 to 16 minutes, or until soft.
  3. Add the cream and nutmeg and simmer for 3 to 4 minutes, or until thickened.
  4. Season to taste with salt and pepper and serve immediately.

Enjoy!

Zdjęcie - Pory w śmietanie / Creamed leeks - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów