Antipasti czyli przekąska dla niespodziewanych gości

Antipasti czyli przekąska dla niespodziewanych gości

Zdjęcie - Antipasti czyli przekąska dla niespodziewanych gości - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Antipasti czyli przekąska dla niespodziewanych gości - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Antipasti czyli przekąska dla niespodziewanych gości - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Antipasti czyli przekąska dla niespodziewanych gości - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś dwie propozycje na dania, którymi uraczyć możecie niespodziewanych gości. Lub wręcz przeciwnie, przygotować je wcześniej, a przed planowanym spotkaniem wstawić tylko na moment do rozgrzanego piekarnika.

Zdjęcie - Antipasti czyli przekąska dla niespodziewanych gości - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Antipasti czyli przekąska dla niespodziewanych gości - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proponuję pyszną prostotę. Przekąski, dla których jedynym dodatkiem powinien być chlust oliwy, świeża bagietka. No, może jeszcze kieliszek wina ;)

Zdjęcie - Antipasti czyli przekąska dla niespodziewanych gości - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Antipasti czyli przekąska dla niespodziewanych gości - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na początek słodkie pomidorki koktajlowe zapiekane z fetą, następnie zaś papryka (najlepiej czerwona, szpiczasta), z serowym nadzieniem. Bagietki w dłoń!

Zdjęcie - Antipasti czyli przekąska dla niespodziewanych gości - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Antipasti czyli przekąska dla niespodziewanych gości - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Antipasti czyli przekąska dla niespodziewanych gości - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Pomidorki- pomidorki przekrój na połówki, dodaj pokrojony w kostkę (mniej więcej wielkości pomidorków) ser. Ułóż w naczyniu do zapiekania, posyp pokrojonym w bardzo cienkie plasterki czosnkiem. Całość skrop oliwą i oprósz świeżo mielonym czosnkiem. Zapiekaj w temp. 220 0C, aż kawałki sera się zarumienią, a pomidorki będą miękkie- ok. 20 minut.

Papryczki- papryki przekrój wzdłuż, oczyść z gniazd nasiennych. W miseczce wymieszaj oba rodzaje sera ze śmietanką, posiekanym szczypiorkiem i pomidorami. Dopraw pieprzem. Masę nałóż do cząstek papryki. Skrop oliwą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, zapiekaj, aż masa lekko się przyrumieni, a papryka zmięknie (ok. 15 minut).

Oba dania podawaj na ciepło, ze świeżym pieczywem, dodatkową porcją oliwy, oprószone świeżymi ziołami (bazylią, natką czy oregano). Świetnie sprawdzi się też dodatek kropli octu balsamicznego.

Kategorie przepisów