Antipasti czyli przekąska dla niespodziewanych gości
Dziś dwie propozycje na dania, którymi uraczyć możecie niespodziewanych gości. Lub wręcz przeciwnie, przygotować je wcześniej, a przed planowanym spotkaniem wstawić tylko na moment do rozgrzanego piekarnika.
Proponuję pyszną prostotę. Przekąski, dla których jedynym dodatkiem powinien być chlust oliwy, świeża bagietka. No, może jeszcze kieliszek wina ;)
Na początek słodkie pomidorki koktajlowe zapiekane z fetą, następnie zaś papryka (najlepiej czerwona, szpiczasta), z serowym nadzieniem. Bagietki w dłoń!
Składniki- pomidorki zapiekane z serem feta i czosnkiem
- feta - 1 opakowanie
- pomidorki koktajlowe - 250 g
- oliwa - 2 łyżki
- pieprz - do smaku
- czosnek - 2 ząbki
- papryki z nadzieniem serowy i suszonymi pomidorami
- papryka czerwona - 3 szt (najlepiej spiczasta)
- feta - 3 łyżki
- serek kremowy - 3 łyżki, naturalny
- suszone pomidory - 5 szt
- szczypior - 2 łyżki, posiekany
- śmietanka kremówka - 3 łyżki
- oliwa - 1 łyżka
Pomidorki- pomidorki przekrój na połówki, dodaj pokrojony w kostkę (mniej więcej wielkości pomidorków) ser. Ułóż w naczyniu do zapiekania, posyp pokrojonym w bardzo cienkie plasterki czosnkiem. Całość skrop oliwą i oprósz świeżo mielonym czosnkiem. Zapiekaj w temp. 220 0C, aż kawałki sera się zarumienią, a pomidorki będą miękkie- ok. 20 minut.
Papryczki- papryki przekrój wzdłuż, oczyść z gniazd nasiennych. W miseczce wymieszaj oba rodzaje sera ze śmietanką, posiekanym szczypiorkiem i pomidorami. Dopraw pieprzem. Masę nałóż do cząstek papryki. Skrop oliwą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, zapiekaj, aż masa lekko się przyrumieni, a papryka zmięknie (ok. 15 minut).
Oba dania podawaj na ciepło, ze świeżym pieczywem, dodatkową porcją oliwy, oprószone świeżymi ziołami (bazylią, natką czy oregano). Świetnie sprawdzi się też dodatek kropli octu balsamicznego.