Bakłażanowa przekąska
Pyszna , niezwykle prosta do przygotowania przekąska z bakłażana i pomidorów.Można podawać ją na zimno, ale wyśmienicie smakuje również na ciepło. Wystarczy zapiec ją w gorącym piekarniku . Sezon na pomidory i bakłażany w pełni , a więc doskonała okazja, by wykorzystać pyszne połączenie smaków tych zdrowych i niezwykle wartościowych warzyw. Składniki:
- 2 bakłażany
- 4 "mięsiste" pomidory
- ok. 80 g mozzarelli
- 2 łyżeczki kaparów /z zalewy/
- 1/4 łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- świeże listki oregano lub bazylii
Wykonanie: Bakłażany umyć i pokroić w plastry grubości ok 1,5 cm. Posolić i odstawić na ok.30minut. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem. Każdy plaster osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na blaszce, przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiec do miękkości przez ok.10-15 minut Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w kostkę. Oliwę połączyć z octem, doprawić do smaku solą , pieprzem . Pomidory połączyć z sosem , dodać drobno pokrojoną mozzarellę, oregano i kapary . Przestudzone plastry bakłażana ułożyć na półmisku . Na każdy nałożyć przygotowany farsz.
Udekorować świeżą bazylią lub oregano.
Zimną przekąskę z bakłażana można zamienić na ciepłą zapiekankę. Wystarcz wstawić ją na 10 minut do gorącego piekarnika.