Daktyle w boczku nadziewane serem
Dzięki uprzejmości Lidl Polska, otrzymałam fenomenalną paczkę z przeróżnymi produktami z serii Deluxe, czyli tych wyselekcjonowanych i najlepszej jakości. Już przy rozpakowywaniu wpadły mi w oko przepiękne daktyle odmiany Medjool, duże i soczyste, uważane są najlepsze na świecie. Postanowiłam przygotować z nich jedną z moich ulubionych przystawek. Ulubioną, bo najłatwiejszą, najszybszą i przepyszną:) Przedstawiam więc, daktyle nadziewane serem i zapieczone w boczku, doskonałe na każdą imprezę. Zalecam podawanie je bezpośrednio z piekarnika, kiedy ser w środku jest jeszcze rozpuszczony, polecam!
Scroll down for recipe in English
Daktyle w boczku nadziewane serem
(12 sztuk)
Składniki:
- 12 suszonych daktyli, z usuniętymi pestkami
- 50 g ulubionego sera żółtego, pokrojonego na 12 kawałków
- 6 plasterków boczku, przekrojonych wzdłuż na pół
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- Rozkrój każdego daktyla wzdłuż pozostawiając nienaruszony dół, włóż do środka kawałek sera, a następnie owiń go boczkiem. Przełóż na blaszke do pieczenia i powtórz czynności z resztą daktyli.
- Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 15 minut, obracając je w połowie pieczenia. Podawaj natychmiast.
Smacznego!
English version
Cheesy bacon-wrapped dates
(12 dates)
Ingredients:
- 12 dates, pitted
- 50 g cheese, cut into 12 pieces
- 6 slices bacon, halved lenghtwise
Preparation:
- Preheat oven to 220 oC and line a baking sheet with parchment paper.
- Slit the dates open lengthwise, keeping the bottom in tact, place piece of cheese inside each date. Wrap half a piece of bacon around each stuffed date and place on baking sheet.
- Bake for 15 minutes, turning the dates halfway through baking, until the cheese bubbling and the bacon is browned and cooked thoroughly. Serve immediately.
Enjoy!