Daktyle w boczku nadziewane serem

Daktyle w boczku nadziewane serem

Dzięki uprzejmości Lidl Polska, otrzymałam fenomenalną paczkę z przeróżnymi produktami z serii Deluxe, czyli tych wyselekcjonowanych i najlepszej jakości. Już przy rozpakowywaniu wpadły mi w oko przepiękne daktyle odmiany Medjool, duże i soczyste, uważane są najlepsze na świecie. Postanowiłam przygotować z nich jedną z moich ulubionych przystawek. Ulubioną, bo najłatwiejszą, najszybszą i przepyszną:) Przedstawiam więc, daktyle nadziewane serem i zapieczone w boczku, doskonałe na każdą imprezę. Zalecam podawanie je bezpośrednio z piekarnika, kiedy ser w środku jest jeszcze rozpuszczony, polecam!

Zdjęcie - Daktyle w boczku nadziewane serem / Cheesy bacon-wrapped dates - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Daktyle w boczku nadziewane serem

(12 sztuk)

Składniki:

  • 12 suszonych daktyli, z usuniętymi pestkami
  • 50 g ulubionego sera żółtego, pokrojonego na 12 kawałków
  • 6 plasterków boczku, przekrojonych wzdłuż na pół

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  2. Rozkrój każdego daktyla wzdłuż pozostawiając nienaruszony dół, włóż do środka kawałek sera, a następnie owiń go boczkiem. Przełóż na blaszke do pieczenia i powtórz czynności z resztą daktyli.
  3. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 15 minut, obracając je w połowie pieczenia. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

Zdjęcie - Daktyle w boczku nadziewane serem / Cheesy bacon-wrapped dates - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Cheesy bacon-wrapped dates

(12 dates)

Ingredients:

  • 12 dates, pitted
  • 50 g cheese, cut into 12 pieces
  • 6 slices bacon, halved lenghtwise

Preparation:

  1. Preheat oven to 220 oC and line a baking sheet with parchment paper.
  2. Slit the dates open lengthwise, keeping the bottom in tact, place piece of cheese inside each date. Wrap half a piece of bacon around each stuffed date and place on baking sheet.
  3. Bake for 15  minutes, turning the dates halfway through baking, until the cheese bubbling and the bacon is browned and cooked thoroughly. Serve immediately.

Enjoy!

Kategorie przepisów