Marynowane bakłażany z papryką
Muszę się przyznać, że dawno mi nic nie smakowało tak bardzo, jak te marynowane bakłażany z marynowaną papryką. Jest to bardzo smaczna przekąska w stylu włoskim, którą można podawać z serami i oliwkami. Można się nią zajadać z dodatkiem białego pieczywa albo wykorzystać, jako składnik sałatek. Na początku do tego dania wykorzystywałam samego bakłażana, ale później stwierdziłam, że papryka grillowana też idealnie tutaj pasuje.
Jeśli jeszcze nie kochacie bakłażana to teraz na pewno się w nim zakochacie, jeśli przygotujecie te marynowane bakłażany i marynowaną paprykę :-) Na blogu również znajdziecie inne przepisy na bakłażana: Bakłażan w sosie jogurtowym, Pasta z bakłażana i pomidorów, Cannelloni – zapiekanka z bakłażana, Bakłażan smażony i inne… :-)
Marynowane bakłażany z paprykąSkładniki:
- 2 bakłażany
- 2 czerwone papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 szklanka oliwy
- 3-4 łyżki octu balsamicznego
- kilka gałązek świeżego rozmarynu, tymianku i natki pietruszki /lub można dodać suszonych /
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- nasiona chilli- opcjonalnie
- natka pietruszki do posypania
Bakłażany pokroić w plasterki. Plastry bakłażana osolić z dwóch stron i zostawić na durszlaku na około 20 minut. Następnie je przepłukać dobrze w zimnej wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli i osuszyć je papierowym ręcznikiem. Każdy plaster posmarować z dwóch stron olejem używając pędzelka i grillować na patelni, z każdej strony, aż zrobią się miękkie.
Paprykę pokroić na mniejsze kawałki i posmarować oliwą. Smażyć na grillowej patelni aż zrobi się miękka. Zdjąć z patelni, przykrytą folią i zostawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie ściągnąć skórkę.
Bakłażany i paprykę przełożyć do szklanego naczynia. Dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Dodać świeże lub suszone zioła. Doprawić solą i pieprzem i nasionami chilli. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym i zalać przygotowane bakłażany i paprykę. Zostawić żeby się zamarynowały na minimum 24 godziny.
Podawać posypane posiekaną natką pietruszki w towarzystwie białego pieczywa i oliwek. Najlepiej wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed jedzeniem.
Smacznego :-)