Marynowane bakłażany z papryką

Zdjęcie - Marynowane bakłażany z papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muszę się przyznać, że dawno mi nic nie smakowało tak bardzo, jak te marynowane bakłażany z marynowaną papryką. Jest to bardzo smaczna przekąska w stylu włoskim, którą można podawać z serami i oliwkami. Można się nią zajadać z dodatkiem białego pieczywa albo wykorzystać, jako składnik sałatek. Na początku do tego dania wykorzystywałam samego bakłażana, ale później stwierdziłam, że papryka grillowana też idealnie tutaj pasuje.

Jeśli jeszcze nie kochacie bakłażana to teraz na pewno się w nim zakochacie, jeśli przygotujecie te marynowane bakłażany i marynowaną paprykę :-) Na blogu również znajdziecie inne przepisy na bakłażana: Bakłażan w sosie jogurtowym, Pasta z bakłażana i pomidorów, Cannelloni – zapiekanka z bakłażana, Bakłażan smażony i inne… :-)

Marynowane bakłażany z papryką

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 czerwone papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka oliwy
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu, tymianku i natki pietruszki /lub można dodać suszonych /
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • nasiona chilli- opcjonalnie
  • natka pietruszki do posypania

Bakłażany pokroić w plasterki. Plastry bakłażana osolić z dwóch stron i zostawić na durszlaku na około 20 minut. Następnie je przepłukać dobrze w zimnej wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli i osuszyć je papierowym ręcznikiem. Każdy plaster posmarować z dwóch stron olejem używając pędzelka i grillować na patelni, z każdej strony, aż zrobią się miękkie.

Zdjęcie - Marynowane bakłażany z papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Paprykę pokroić na mniejsze kawałki i posmarować oliwą. Smażyć na grillowej patelni aż zrobi się miękka. Zdjąć z patelni, przykrytą folią i zostawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie ściągnąć skórkę.

Zdjęcie - Marynowane bakłażany z papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bakłażany i paprykę przełożyć do szklanego naczynia. Dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Dodać świeże lub suszone zioła. Doprawić solą i pieprzem i nasionami chilli. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym i zalać przygotowane bakłażany i paprykę. Zostawić żeby się zamarynowały na minimum 24 godziny.

Zdjęcie - Marynowane bakłażany z papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marynowane bakłażany z papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podawać posypane posiekaną natką pietruszki w towarzystwie białego pieczywa i oliwek. Najlepiej wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed jedzeniem.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Marynowane bakłażany z papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marynowane bakłażany z papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Terrina marchewkowo – brokułowa
4

Terrina marchewkowo – br…

COOLINARNY COOLINARNY
foto...kulinary...specjal...recepture...

Pasta z fasoli adzuki z suszonymi pomidorami i oliwkami

Pasta z fasoli adzuki z suszon…

shrewa shrewa
CornerWithRecipes

Ziemniaczane kotlety z kozim serem i karmelizowaną cebulą

Ziemniaczane kotlety z kozim s…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Jesienne placki z dyni

Jesienne placki z dyni

napiecyku napiecyku
napiecyku

Fasola z karczochami

Fasola z karczochami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bataty pieczone z pesto rukoli, fetą i płatkami migdałów
1

Bataty pieczone z pesto rukoli…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką (wegańskie)
2

Paszteciki z pieczarkami i cza…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chili sin carne z dynią
1

Chili sin carne z dynią

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Boczniaki z porami

Boczniaki z porami

figmara figmara
figowe smaki

Frytki z pasternaku
1

Frytki z pasternaku

figmara figmara
figowe smaki

Curry z jajkiem i kalafiorem
1

Curry z jajkiem i kalafiorem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zasmażane buraczki na winie z żurawiną
1

Zasmażane buraczki na winie z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim