Kolejna moja "jajeczna propozycja", równie prosta w wykonaniu jak poprzednia. Jakość zdjęć troszkę gorsza, co jak się domyślacie oznacza, że były robione bez udziału Luli ;-)
Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy, odcedzamy i czekamy aż ostygnie. Blendujemy dodając jajka, serek, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Smażymy na suchej teflonowej patelni lub na odrobinie oliwy. Podajemy ze śmietaną i natką pietruszki.
Były już kotlety z kalafiora, przyszedł czas na eksperyment z brokułem. I ten w pełni się powiódł. Kotlety są pyszne same w sobie, choć - jak to u mnie mogliście zobaczyć wielokrotnie - niemal wszystko pakuje do burgerów :) Jestem od nich totalnie uzależniona i jadam w tysiącach kombinacji.
Jeśli macie dość wędlin, a sery Wam się znudziły i szukacie jakiegoś smacznego smarowidła, to zapraszam Was do wypróbowania pasty do chleba, z nasion słonecznika. Pasta słonecznikowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, dzięki namaczaniu ziaren słonecznika, co jest początkiem procesu kiełkowania a zatem budzenia sił życiowych…
Jak ja uwielbiam bakłażany! Na targu nigdy nie przejdę obok tego warzywa obojętnie, ja po prostu muszę je mieć... Ta błyszcząca, prawie czarna skórka jest obietnicą prawdziwej uczty i nie umiem się jej oprzeć!
Łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne!
Są świetnym pomysłem w te dni, kiedy nie wiemy co zrobić na obiad.
Dodatek warzyw – papryki , pora i cebulki sprawia, że są nie tylko smaczne , ale i bardziej sycące.
Podane z ulubionymi sosami , np. czosnkowym i ketchupem zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych!
Zauważyłam, że jesteście zainteresowani przepisami na szparagi, więc oto kolejna propozycja. Połączenie spring rolls i szparagów, wszystko pieczone, więc bardzo zdrowo :). Chrupiące z zewnątrz, wilgotne pomidorki w środku
I znów szparagi w roli głównej. Dziś omlet ze szparagami zapiekany w piekarniku. Szparagi zblanszowałam czyli zanurzyłam je na około minutę w gorącej wodzie. Zalałam je masą jajeczną z dodatkiem świeżych ziół i sera cheddar. Polecam danie na niedzielne śniadanie.
Szparagi myjemy, odłamujemy im końcówki, obieramy. Przygotowujemy panierkę z maki, bułki tartej, sezamu i przypraw, obtaczamy w niej szparagi (...), układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy białym sezamem, pieczemy
W końcu zakupiłam po raz pierwszy w tym sezonie pęczek białych szparagów, przygotowałam z nimi przystawkę – bardzo prostą, nieskomplikowaną, a zarazem wykwintną. Polecam!
Tym razem przepis dla mnie nietypowy ale to danie moja mama przygotowuje na imprezy rodzinne i podbiło serca, a raczej podniebienia moich bliskich. Do przygotowania tej pseudo sałatki użyłam ostatnich grzybów leśnych, które miałam w zamrażalniku.
Marchewka solo z piekarnika, bez towarzystwa nieśmiertelnego groszku. Sami przyznacie, że tak podana marchewka - z zieloną czuprynką bedzie ozdobą kazdego talerza. Jest pyszna, aromatyczna, chrupiąca i sama się robi, a w ten sposob przygotowana zachowuje na pewno wiecej wartości odżywczych niz gotowana.