Te małe kuleczki z serowym farszem są mięciutkie, delikatne i co najważniejsze przygotowuje się je łatwo i szybko. Możemy zjeść pyszne śniadanko, mogą też stanowić smaczną przekąskę. Farsz możemy urozmaicić.
Miałam stworzyć danie z krupniokiem. Pewnie większość z Was najchętniej zjada go na grillowych spotkaniach, czy prosto z patelni z cebulką czy jabłkiem. Ja pamiętając i kojarząc go raczej ze słodkim smakiem - postanowiłam wykorzystać go w mini tartach, które gwarantuję - zaskoczą Waszych gości i Was samych!
Z kaszy jaglanej można zrobić...wszystko :D Oto pierwszy dowód na tę tezę - nachosy. Większość z nas nie wyobraża sobie sobotniego wieczoru bez przekąski, to jest świetne rozwiązanie.
Delikatne, mięciutkie banany zanurzone w chrupiącym cieście. Nie jest to może najbardziej fit przepis na świecie ;) ale jako opcja na leniwe śniadanie czy słodki podwieczorek sprawdzi się perfekcyjnie.
Zapraszam Was na gözleme z ayranem. Tu w poście opisałam wszystko, a na jednym zdjęciu widać jak kobieta robi ten przysmak turecki. Ja pochłaniałam ze szpinakiem, a mój mąż z mięsem. Do tego do popicia zimny ayran… Naprawdę pyszne:-)!
Szaleję więc grzybowo (dziś znów będzie risotto), ale wcześniej małe tarty z idealnie kruchego, maślanego ciasta, z odrobiną intensywnego w smaku cheddara. Jesienny posiłek idealny!
To jest coś wspaniałego! Nie na darmo często mówi się, że w prostocie tkwi siła. Te niewyszukane składniki razem tworzą niesamowite trio. Nie przesadzam. Całość smakowała mi tak bardzo, że większość jej zjadłam sama. Dobra zarówno na ciepło, jak i zimno. Polecam, nie tylko od święta :)
Hmm.. można wieczorem pokroić wszystkie produkty suche, rano zmieszać wszystko razem, wstawić do piekarnika i niech się piecze, a potem ja pod prysznic a śniadanie się robi samo. Fajny pomysł, prawda ?
Przepis na ten schab powstał z modyfikacji przepisu na wędlinę gotowaną 2 razy po 5 minut. Zanim jednak mięso było ugotowane najpierw marynowało się w mieszance przypraw w połączeniu z niewielką ilością soli peklowej. To dzięki niej i przyprawom nasza wędlina jest różowa i soczysta.
Przepis na tę puszystą, delikatną mannę znam już dobre kilka lat. Swego czasu robiłam ją dość często, później jakoś o niej zapomniałam aż do niedawna... I najwyższa pora odkurzyć przepis, bo jest naprawdę bardzo dobry. Jajko dodane do kaszy nadaje jej gęstości i puszystości.
Pyszne, małe i słone rogaliki o smaku sera feta i z wyraźnie wyczuwalną nutą tymianku. Idealne na przekąskę do wina lub jako dodatek do zup-kremów. Do tego są banalnie proste do zrobienia :)
Prawda, że efektownie wygląda? I gwarantuję, że robi wrażenie - sprawdzone ;-) Dzięki temu, że cukinia bywa dostępna przez cały rok można zaskakiwać i zaskakiwać, kiedy nam się tylko podoba. Również doprawiać nadzienie możemy wg naszych upodobań i wskazane, aby o danej porze roku kombinować z dodatkami:-) To co skusicie się na taką cukinię zrolowaną?