Schab peklowany gotowany, podany z piklami
Wielkanoc coraz bliżej. Czas szybko mija i możemy już pomyśleć o przygotowaniu mięs i wędlin na nasz świąteczny stół. Nastawiłam już schab suszony z pończochy, który wymaga dłuższego czasu obróbki. Natomiast dzisiejsza propozycja może być przyrządzona na kilka dni przed Świętami. Przepis na ten schab powstał z modyfikacji przepisu na wędlinę gotowaną 2 razy po 5 minut. Zanim jednak mięso było ugotowane najpierw marynowało się w mieszance przypraw w połączeniu z niewielką ilością soli peklowej. To dzięki niej i przyprawom nasza wędlina jest różowa i soczysta.
Gotowane mięso można podać z sosem tatarskim lub piklami. Obie formy sprawdziłam, a z czym je podacie? Wybór należy do Was:-)
Składniki:
- 1,5 kg schabu w jednym kawałku,
Marynata:
- 1/3 szkl. soli + 0,5 łyżeczki soli peklowej,
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu,
- 3 łyżki suszonego majeranku,
- 1 łyżka tymianku suszonego,
- 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej,
- 1 łyżka cukru,
- 4-6 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę),
(mieszanka przypraw może być dowolna, kierujemy się własnymi upodobaniami),
dodatkowo na zalewę:
- 2 litry wody,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki majonezu.
na pikle:
- 1 cukinia,
- 1 marchewka,
- 2 szklanki wody,
- 0, 5 szklanki octu,
- 5-7 łyżek cukru,
- sól,
- 1-2 listki laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 papryczka chilli,
- kilka ziaren gorczycy białej,
- kilka ziaren kolendry.
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 24-36h. Po tym czasie przygotowujemy zalawę z przyprawami i majonezem. Najlepiej na kilka godzin przed wyciągnięciem mięsa z marynaty. Całość zagotować i wystudzić. Rano do zimnej zalewy włożyć mięso. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawić mięso w garnku do wystudzenia (najczęściej całe 24 h). Rano powtórzyć czynność, znów doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjąć mięso. Składniki zalewy do pikli gotować kilka minut, doprawić. Cukinię i marchewkę pokroić nożykiem do warzyw w cienkie plasterki wzdłuż. Wrzucić do przestudzonej zalewy. Odstawić na kilka godzin.