Wigilijna kapusta z grochem

W mojej rodzinie nie ma tradycji podawania podczas wieczerzy wigilijnej kapusty z grochem. Nigdy wcześniej jej nie próbowałam i tak do końca nie potrafiłam zrozumieć płynących zewsząd zachwytów nad tym daniem. No bo przecież o co tyle hałasu: zwykła kiszona kapusta, groch i cebula. Postanowiłam jednak przyrządzić tą potrawę, aby wiedzieć, z czym mam do czynienia. I wiecie co? To jest coś wspaniałego! Nie na darmo często mówi się, że w prostocie tkwi siła. Te niewyszukane składniki razem tworzą niesamowite trio. Nie przesadzam. Całość smakowała mi tak bardzo, że większość jej zjadłam sama. Dobra zarówno na ciepło, jak i zimno. Polecam, nie tylko od święta :)

Przepis własny, na podstawie wielu prześledzonych receptur.

Zdjęcie - Wigilijna kapusta z  grochem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 700 g kiszonej kapusty
  • 350 g łuskanego grochu
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • liść laurowy, 3 ziela angielskie
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Groch zalać zimną wodą i odstawić na noc. Rano wylać wodę, zalać groch świeżą (2-3 cm nad powierzchnię grochu) i ugotować go do miękkości, uważając pod koniec gotowania, by się nie przypalił (najlepiej gdy część ziarenek się rozpadnie, a część zostanie w całości). Kapustę dokładnie odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna, można ją też przepłukać pod wodą). Drobno ją poszatkować. Przełożyć do dużego garnka, zalać niepełną szklanką wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować pod przykryciem do momentu, aż kapusta zmięknie (w razie potrzeby dolać wody).  Cebule posiekać  i podsmażyć na łyżce masła.  Do miękkiej kapusty dodać ugotowany groch, podsmażoną cebulę i dodatkową łyżkę masła. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Gotować całość jeszcze 5-10 minut, cały czas mieszając i uważając, by potrawa się nie przypaliła. Smacznego :)

 

Przepisy z tych kategorii

Kapuśniaczki
13

Kapuśniaczki

Laura Laura
Cafe Babilon

Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem

Papryka faszerowana kaszą orki…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto pijak

Ciasto pijak

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Marchewkowe bułeczki

Marchewkowe bułeczki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jesienny chleb. Październikowa piekarnia

Jesienny chleb. Październikowa…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki dyniowe

Bułki dyniowe

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Przepisy z tych kategorii

Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej

Pieczona perliczka w pomarańcz…

Dzi Dzi
karmelowy

Kawa z whisky. Sernik

Kawa z whisky. Sernik

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pyszna wiejska kiełbasa

Pyszna wiejska kiełbasa

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Cynamonowe naleśniki  z dżemem śliwkowo-dyniowo-jabłkowym

Cynamonowe naleśniki z dżemem…

figmara figmara
figowe smaki

Słodko-słony sernik z sera Roquefort i miodu z orzechami włoskimi i gruszką

Słodko-słony sernik z sera Roq…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Paj jabłkowy

Paj jabłkowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit