Wigilijna kapusta z grochem

W mojej rodzinie nie ma tradycji podawania podczas wieczerzy wigilijnej kapusty z grochem. Nigdy wcześniej jej nie próbowałam i tak do końca nie potrafiłam zrozumieć płynących zewsząd zachwytów nad tym daniem. No bo przecież o co tyle hałasu: zwykła kiszona kapusta, groch i cebula. Postanowiłam jednak przyrządzić tą potrawę, aby wiedzieć, z czym mam do czynienia. I wiecie co? To jest coś wspaniałego! Nie na darmo często mówi się, że w prostocie tkwi siła. Te niewyszukane składniki razem tworzą niesamowite trio. Nie przesadzam. Całość smakowała mi tak bardzo, że większość jej zjadłam sama. Dobra zarówno na ciepło, jak i zimno. Polecam, nie tylko od święta :)

Przepis własny, na podstawie wielu prześledzonych receptur.

Zdjęcie - Wigilijna kapusta z  grochem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 700 g kiszonej kapusty
  • 350 g łuskanego grochu
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • liść laurowy, 3 ziela angielskie
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Groch zalać zimną wodą i odstawić na noc. Rano wylać wodę, zalać groch świeżą (2-3 cm nad powierzchnię grochu) i ugotować go do miękkości, uważając pod koniec gotowania, by się nie przypalił (najlepiej gdy część ziarenek się rozpadnie, a część zostanie w całości). Kapustę dokładnie odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna, można ją też przepłukać pod wodą). Drobno ją poszatkować. Przełożyć do dużego garnka, zalać niepełną szklanką wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować pod przykryciem do momentu, aż kapusta zmięknie (w razie potrzeby dolać wody).  Cebule posiekać  i podsmażyć na łyżce masła.  Do miękkiej kapusty dodać ugotowany groch, podsmażoną cebulę i dodatkową łyżkę masła. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Gotować całość jeszcze 5-10 minut, cały czas mieszając i uważając, by potrawa się nie przypaliła. Smacznego :)

 

Przepisy z tych kategorii

Kapuśniaczki
13

Kapuśniaczki

Laura Laura
Cafe Babilon

Co zamiast uszek do Wigilijnego barszczu? Kulebiaczki drożdżowe z pieczarką

Co zamiast uszek do Wigilijneg…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Wigilijny karp – najlepszy!
1

Wigilijny karp – najlepszy!

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

Sałatka ziemniaczana ze śledzi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Barszcz wigilijny ze świeżych buraków
1

Barszcz wigilijny ze świeżych…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Śledzie z burakami, słonecznikiem i selerem naciowym
1

Śledzie z burakami, słonecznik…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Przepisy z tych kategorii

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami
1

Śledzie z suszonymi pomidorami…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pissaladiere, czyli cebularz po francusku
1

Pissaladiere, czyli cebularz p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Francuskie tosty z grana padano
1

Francuskie tosty z grana padan…

figmara figmara
figowe smaki

Placuszki z marchewki i sera

Placuszki z marchewki i sera

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pasta z bakłażana i fety
4

Pasta z bakłażana i fety

figmara figmara
figowe smaki

Pasta z żółtej soczewicy z pieczonym czosnkiem i marchewką

Pasta z żółtej soczewicy z pie…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj