Świąteczne koszyczki z ciasta filo nadziewane jajkami

Świąteczne koszyczki z ciasta filo nadziewane jajkami

To takie przepis-nieprzepis, bardziej świąteczna inspiracja, wariacja na temat faszerowanych jajek i jajecznej pasty.

Zdjęcie - Świąteczne koszyczki z ciasta filo nadziewane jajkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie „koszyczków” z ciasta filo jest niezmiernie łatwe, wystarczy wyciąć z niego kwadraty, ułożyć w foremce i zapiec. Możecie zrobić to nawet dzień wcześniej przed planowanym użyciem.

Zdjęcie - Świąteczne koszyczki z ciasta filo nadziewane jajkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Świąteczne koszyczki z ciasta filo nadziewane jajkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do środka przyrządźcie ulubiony farsz. Np. taki jak mój, jajeczny. Może być doprawiony świeżymi ziołami, suszonymi pomidorami, szynką, krewetkami … Wariacji mogą być dziesiątki!

Zdjęcie - Świąteczne koszyczki z ciasta filo nadziewane jajkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Świąteczne koszyczki z ciasta filo nadziewane jajkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Świąteczne koszyczki z ciasta filo nadziewane jajkami

Agata, 9 kwietnia 2014

Zdjęcie - Świąteczne koszyczki z ciasta filo nadziewane jajkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Płat ciasta filo posmaruj pędzelkiem oliwą, połóż na nim kolejny, także posmaruj, a na nim trzeci. Wytnij z niego kwadraty nieco większe od foremek, w których koszyczki będą zapiekane. Wyłóż ciastem foremki, piecz ok. 10 minut w temp. 180 oC, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij i zupełnie ostudź.

Jajka ugotuj na twardo, już zimne pokrój w kostkę. Wymieszaj z majonezem, musztardą, ziołami. Przypraw do smaku. Farszem nadziej koszyczki z ciasta.

Kategorie przepisów