Świąteczne koszyczki z ciasta filo nadziewane jajkami
To takie przepis-nieprzepis, bardziej świąteczna inspiracja, wariacja na temat faszerowanych jajek i jajecznej pasty.
Wykonanie „koszyczków” z ciasta filo jest niezmiernie łatwe, wystarczy wyciąć z niego kwadraty, ułożyć w foremce i zapiec. Możecie zrobić to nawet dzień wcześniej przed planowanym użyciem.
Do środka przyrządźcie ulubiony farsz. Np. taki jak mój, jajeczny. Może być doprawiony świeżymi ziołami, suszonymi pomidorami, szynką, krewetkami … Wariacji mogą być dziesiątki!
Świąteczne koszyczki z ciasta filo nadziewane jajkami Składniki- ciasto filo - 6 arkuszy
- jajko - 5 szt
- majonez - 3 łyżki
- musztarda - 1 łyżeczka
- pietruszka - 1 łyżeczka, posiekana
- oregano - 1 łyżeczka, posiekana
- szczypiorek - 1 łyżeczka, posiekana
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa - ok. 4 łyżek
Płat ciasta filo posmaruj pędzelkiem oliwą, połóż na nim kolejny, także posmaruj, a na nim trzeci. Wytnij z niego kwadraty nieco większe od foremek, w których koszyczki będą zapiekane. Wyłóż ciastem foremki, piecz ok. 10 minut w temp. 180 oC, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij i zupełnie ostudź.
Jajka ugotuj na twardo, już zimne pokrój w kostkę. Wymieszaj z majonezem, musztardą, ziołami. Przypraw do smaku. Farszem nadziej koszyczki z ciasta.