Mini tarty z prawdziwkami i cheddarem
Niewytłumaczalne zbiegi okoliczności powodują, że udaje mi się ostatnio znajdować całkiem pokaźne ilości prawdziwków. I to takich z gatunku tych „och, jaki on piękny!”.
Szaleję więc grzybowo (dziś znów będzie risotto), ale wcześniej małe tarty z idealnie kruchego, maślanego ciasta, z odrobiną intensywnego w smaku cheddara. Jesienny posiłek idealny!
Proporcje na ok. 4 porcje/małe tarty.
Mini tarty z prawdziwkami i cheddarem Składniki- ciasto
- mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
- masło - 80 g, zimne
- sól - 1/4 łyżeczki
- woda - ok. 3 łyżek, zimna
- farsz
- prawdziwki - 2-3 duże sztuki
- szalotka - szt
- czosnek - 1 ząbkek
- oliwa - 1 łyżka
- cheddar - 1 szklanka, tarty
- jajko - 3 szt
- śmietanka kremówka - 2/3 szklanki
- sól, pieprz - do smaku
- natka pietruszki - ok. 4 łyżek
Mąkę połącz z zimnym masłem i solą, najłatwiej w malakserze, używając funkcji "pulsacyjnej", dodaj zimną wodą. Uformuj z ciasta dysk, owiń folią, włóż na 30 minut do lodówki.
Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj grzyby pokrojone w kostkę, przesmaż na złoto, przypraw i ostudź.
Ciasto rozwałkuj, wyklej nim foremki do pieczenia. Piecz 10 minut w temp. 200 oC z obciążeniem (przykryj surowe ciasto kawałkiem papieru do pieczenia i ibciąz np. fasolą), i kolejne 2 - bez.
Na wstępnie upieczone ciasto wyłóż grzyby i cheddar, zalej mieszanką jajek i śmietanki. Posyp natką pietruszki. Piecz ok. 15 minut, do przyrumienienia wierzchu.