Gözleme i ayran - turecki przysmak
Bardzo miło wspominamy pobyt w Turcji 2 lata temu. Na to przypomnienie zapraszam Was na gözleme z ayranem. Tu w poście opisałam wszystko, a na jednym zdjęciu widać jak kobieta robi ten przysmak turecki. Ja pochłaniałam ze szpinakiem, a mój mąż z mięsem. Do tego do popicia zimny ayran… Naprawdę pyszne:-)! Zachęcona pomysłami dziewczyn Emilii i Malwiny zapraszam na moje gözleme:-)
Składniki: na ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 2 płaskie łyżeczki świeżych drożdży,
- pół łyżeczki cukru,
- 3/4 szklanki ciepłej wody,
na farsz:
- pęczek szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- sól, biały pieprz,
- 100-200 g fety,
Ayran:
- 500 ml jogurtu greckiego,
- 300 ml wody zimnej,
- Sól do smaku.
Przygotowanie:
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do drożdży dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na około 30 minut aż podwoi swoją objętość. Ma być gęste ciasto. Szpinak dokładnie umyć, zmieniając dwukrotnie wodę, żeby czasem piasek nie zgrzytał pod zębami . Zblanszować w słonej wodzie i odcedzić. Pokroić, ale na niezbyt drobno. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, chwilę podsmażyć. Następnie wcisnąć czosnek, doprawić solą i pieprzem. Jednak ostrożnie z solą, bo feta jest bardzo słona. Składniki ayranu wymieszać dokładnie, ja to robię w shakerze. Na upały idealny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części wielkości piłeczki pinpongoweji i rozwałkowujemy na cienki placek. Na połowie rozkładamy farsz, składamy n apół, zlepiamy. Smażymy na suchej patelni. Po usmażeniu smarujemy placki masłem. Popijamy ayranem.