Frittata ze szparagami szynka i pomidorkami
            
                    Taka propozycja na ekspresową, ale obłędnie pyszną kolację...
Frittata ze szparagami i pomidorkami koktajlowymiSKŁADNIKI:
                
                
                
Frittata ze szparagami i pomidorkami koktajlowymiSKŁADNIKI:- 6 jajek
 - pęczek zielonych szparagów
 - 15 dkg dojrzałych pomidorków koktajlowych
 - kilka plasterków szynki
 - 2 łyżki oliwy
 - sól morska grubo mielona
 - świeżo mielony pieprz kolorowy
 
- Obetnij końcówki szparagom. Obgotuj je na parze koło 5 minut.
 - Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
 - Danie wyląduje w piekarniku użyj więc patelni, która ma metalową rączkę. Możesz też zapiec je w dużym naczyniu żaroodpornym.
 - Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pomidorki, oprósz je solą i smaż chwilę. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj szparagi i pokrojoną szynkę.
 - Rozkłóć jajka z porządną szczyptą soli. Wlej masę na patelnię. Zapiekaj 15 minut. Przed podaniem oprósz świeżo mielonym pieprzem.