Banany w cieście

Banany w cieście

Zdjęcie - Banany w cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem przepis, którym zainspirowała mnie wizyta u od-wieków-nie-widzianej znajomej. Ostatnio była w Japonii, więc tematycznie zaproponowała banany w tempurze. Miała kupioną gotową tempurę, ale kiedy przeanalizowałyśmy jej skład i proporcje, łatwo można było to przełożyć na stworzenie własnej mieszanki. Jak zrobić domową tempurę? Mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, soda w roli substancji spulchniającej, glukozę pominęłam. W samym cieście nie ma więc cukru, ale w sumie dobrze, bo później nie żałujemy sobie oprószenia cukrem pudrem. Jaki efekt? Delikatne, mięciutkie banany zanurzone w chrupiącym cieście. Nie jest to może najbardziej fit przepis na świecie ;) ale jako opcja na leniwe śniadanie czy słodki podwieczorek sprawdzi się perfekcyjnie.
Tak na marginesie, podczas przygotowywania przez koleżankę bananów w tempurze, pojawiła się kwestia oleju do smażenia. Kto do mnie zagląda ten wie, że smażę na rzepakowym. Jak miłym odkryciem był więc fakt, że koleżanka również. Zgodnie doszłyśmy do wniosków, że właśnie na nim smaży się najlepiej. Jak jest u Was?

Składniki na 2 duże lub 3 małe porcje

  • 85 g mąki pszennej
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • pół płaskie łyżeczki sody
  • 150 ml lodowatej wody, wcześniej schłodzonej w zamrażalniku
  • 2 bardzo duże lub 3 małe banany
  • olej rzepakowy do smażenia

Mąkę, skrobię i sodę wymieszać, po czym połączyć z wodą aż do utworzenia ciasta o jednolitej konsystencji. Miskę z ciastem włożyć do lodówki, by ponownie się schłodziło, a w międzyczasie rozgrzać olej na patelni. Banana pokroić w 1-1,5 cm plasterki. Każdy z osobna maczać w cieście, a następnie kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Gotowe ułożyć na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Zdjęcie - Banany w cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów