Placuszki można jeść z masłem lub skraweczkami ;-)Jak pisze Pani Czubernatowa istniał zwyczaj, że moskola się nie kroi, tylko odrywa po kawałku i przyjada ukrojonej słoninki (boczku).Mniam!!! Smacznego :-)
Czaczapuri to typowa potrawa z kuchni kaukaskiej. Jest to placek z ciasta kefirowego (jogurtowego, itd.) lub drożdżowego z nadzieniem serowym lub ziemniaczano -serowym. Pyszny i sycący. Przepis znalazłam na blogu Atinki.
Nie spodziewałam się, że duet słodkawej kukurydzy i bezsmakowej cukini może zaowocować takimi pysznymi placuszkami. Trudno opisać jak smakują te placki ale są naprawdę smaczne. Zrobiłam do nich sos czosnkowy bo może byłyby zbyt mdłe.
Dzisiaj placki (czy może kotleciki) na bazie ciasta na leniwe pierogi. Po zmieleniu i wyrobieniu robotem szybciutko w rękach uformowałam coś w rodzaju dużych kotletów mielonych, które od razu powędrowały na patelnię. Więc leniowość jeszcze większa...
Smaczne delikatne placki ze szpinaku idealnie pasują do chrupiącego sera. Nie jest to lekki obiad, raczej mocno sycący ale raz na jakiś czas zdecydowanie warto sobie na taki pozwolić
Mini kotleciki dyniowe z serem, to doskonałe połączenie z serem mozzarella lub topionym gouda - wprost rozpływają się w ustach można podać z sosem pieczarkowym lub curry. Polecam :-)
Moja propozycja na placki ziemniaczane to danie szybkie, proste i smaczne. Do tego lekkie, zdrowe i sycące. Bez dodatku mąki czy tłuszczu. Bardzo gorąco polecam.
Podobno Kreuzer lubi kanapki, podobno lubi tosty i ciepło grilla, więc idąc tym tropem zrobiłam pieczone placki, a na nich pięknie i bezpiecznie rozpłynął się ser. Rozpuścił się zadziwiająco szybko, nie zmieniając specjalnie przy tym kształtu i zwartości.
Naleśniki ze szpinakiem smakują wybornie, kto takie jadł ten wie najlepiej. Tym razem jednak, szpinak i ciasto naleśnikowe wzbogaciłam parmezanem a charakteru plackom nadaje wędzony łosoś. Całość doskonale komponuje się z kwaśną śmietaną i pachnącym koperkiem.
Pomysł na placki z kiszonej kapusty podpatrzyłam u Vege Kiki. Od tego momentu nie dawał mi spokoju. W końcu nadszedł sprzyjający moment: po świętach zostało mi sporo niewykorzystanej kapusty kiszonej. Dzięki temu poznaliśmy smak nie tylko tych delikatnych placuszków
Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, pachnące czosnkiem .....i miętą pyszne placuszki cukiniowe. W sezonie cukiniowym placuszki smażę bardzo często. Czasami cukinię dodaję do ziemniaków, ale częściej pełni ona w plackach rolę głowną.
Mnie nie chciały wyjść bezglutenowe. Za nic masa nie chciała się kleić, skleiłam więc ją orkiszową mąką. Wyszły fajne, ale już bez pretensji do bezglutenowej diety.