Szpinakowe placuszki z wędzonym łososiem
Naleśniki ze szpinakiem smakują wybornie, kto takie jadł ten wie najlepiej. Tym razem jednak, szpinak i ciasto naleśnikowe wzbogaciłam parmezanem a charakteru
plackom nadaje wędzony łosoś. Całość doskonale komponuje się z kwaśną śmietaną
i pachnącym koperkiem. Takie placki można przyrządzić na wczesną kolację lub
jako drugie danie na obiad np. z kremową zupą jarzynową z grzankami.
Ilość porcji – 4 (12-14 placków)
Czas wykonania – 25 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
na placki
- 300 g świeżych liści szpinaku
- 3 łyżki startego parmezanu
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 jajka
- ½ szklanki mleka
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
na sos
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól
- pieprz
oraz
- 100 g wędzonego łososia
Sposób wykonania:
- do kwaśnej śmietany dodajemy pozostałe składniki sosu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki,
- szpinak płuczemy, odrywamy łodyżki, osuszamy i przesmażamy na oliwie z oliwek, odstawiamy do wystygnięcia,
- do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, dokładnie mieszamy na gładkie ciasto,
- szpinak bardzo drobno siekamy lub miksujemy i wraz z parmezanem dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy żeby połączyć składniki,
- na patelni rozgrzewamy olej (niewielką ilość, jak do smażenia naleśników) a
następnie łyżką nakładamy ciasto formując placuszki o średnicy mniej więcej 8 cm. - placki smażymy z obu stron aż się lekko przyrumienią,
- na każdym placku układamy płatki łososia i podajemy z sosem śmietanowo-koperkowym
Smacznego:)