Szpinakowe placuszki z wędzonym łososiem

Naleśniki ze szpinakiem smakują wybornie, kto takie jadł ten wie najlepiej. Tym razem jednak, szpinak i ciasto naleśnikowe wzbogaciłam parmezanem a charakteru
plackom nadaje wędzony łosoś. Całość doskonale komponuje się z kwaśną śmietaną
i pachnącym koperkiem. Takie placki można przyrządzić na wczesną kolację lub
jako drugie danie na obiad np. z kremową zupą jarzynową z grzankami.

 

Zdjęcie - Szpinakowe placuszki z wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  4 (12-14 placków)

Czas wykonania –  25 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Zdjęcie - Szpinakowe placuszki z wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:

na placki

  • 300 g świeżych liści szpinaku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

na sos

  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

oraz

  • 100 g wędzonego łososia

 

Sposób wykonania:

  1. do kwaśnej śmietany dodajemy pozostałe składniki sosu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki,
  2. szpinak płuczemy, odrywamy łodyżki, osuszamy i przesmażamy na oliwie z oliwek, odstawiamy do wystygnięcia,
  3. do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, dokładnie mieszamy na gładkie ciasto,
  4. szpinak bardzo drobno siekamy lub miksujemy i wraz z parmezanem dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy żeby połączyć składniki,
  5. na patelni rozgrzewamy olej (niewielką ilość, jak do smażenia naleśników) a
    następnie łyżką nakładamy ciasto formując placuszki o średnicy mniej więcej 8 cm.
  6. placki smażymy z obu stron aż się lekko przyrumienią,
  7. na każdym placku układamy płatki łososia i podajemy z sosem śmietanowo-koperkowym

 

Smacznego:)

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy