CHIJIMI CZYLI KOREAŃSKIE PLACKI ZE SZPINAKU
Jest to wyjątkowo smaczne i proste danie, jednak wyjątkowo nie fotogeniczne. Przygotowanie zajęło mi około 15minut a obiad był zachwalany długo po nim. Smaczne delikatne placki ze szpinaku idealnie pasują do chrupiącego sera. Nie jest to lekki obiad, raczej mocno sycący ale raz na jakiś czas zdecydowanie warto sobie na taki pozwolić J Przepis podpatrzyłam u Atiny minimalnie zmieniłam.
Ilość: dla 2 osób
Czas przygotowania: 15-20min
Poziom trudności: 2/10
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki zwykłej
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- starty żółty ser
- sos czosnkowy: u mnie creme frische z 2 ząbkami czosnku i solą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Szpinak rozmrażamy w garnku i studzimy.
2. Umieszczamy go w misce, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól, cukier i mieszamy.
3. Ser kroimy na plasterki lub ścieramy na tarce. Według mnie taki w plasterkach łatwiej się przekłada na patelni.
4. Następnie rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oleju.
5. Na patelnie nakładamy niewielkie porcje papki szpinakowej (ok. 1łyżka) i spłaszczamy.
6. Na wierzchu każdego plaska układamy ser żółty.
7. Smażymy około 1-2min po czym przekładamy je na drugą stronę i wysmażamy ser na słoty kolor.
8. Podajemy niezwłocznie z sosem czosnkowym, ziołowym lub innym ulubionym.
Smacznego!