LENIWE PLACKI

LENIWE PLACKI
Dzisiaj placki (czy może kotleciki) na bazie ciasta na leniwe pierogi. Po zmieleniu i wyrobieniu robotem szybciutko w rękach uformowałam coś w rodzaju dużych kotletów mielonych, które od razu powędrowały na patelnię.
Więc leniowość jeszcze większa...
Zdjęcie - LENIWE PLACKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Placuszki z gotowanych ziemniaków i białego sera - foto - Laura
SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej ugotować ich więcej na obiad)
  • 1/2 kg białego sera
  • 1 jajko
  • 3 bardzo czubate łyżki mąki
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
Ser i ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub przepuścić przez praskę. Dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto.

Rękami umoczonymi w mące formować "kotleciki" i kłaść na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiano. Układać na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Można podać jako samodzielne danie, można podać z dowolnym gulaszem warzywnym lub mięsnym.

Kategorie przepisów