Placki marchewkowe z sosem jogurtowo-miętowym
Przepis banalnie prosty, szybki i tani. Podane składniki na porcję dla 1 osoby (to co widać na zdjęciu).
Placki:2 duże marchewki,1 jajko, trochę mąki, natka pietruszki, kolendra, szczypiorek, pestki dyni, sól, pieprz
Marchewki zetrzeć na najmniejszych oczkach, dodać posiekane zioła, jajko, pestki dyni, sól i pieprz i dodać trochę mąki, aby się ładnie kleiło. Uformować ręką placki i smażyć na rozgrzanej oliwie.
Tutaj można puścić wodzę fantazji i dodać co się lubi, np. chili, rozmaryn, zetrzeć pietruszkę, seler, ziemniaki...
Sos:jogurt naturalny,majonez,mięta,sól
Miętę rozgnieść w moździerzu (zrobiłem to w miseczce kopystką), dodać jogurt, trochę majonezu, żeby zagęścić, sól.
I to wszystko :)
Jako, że na ogrodzie u mnie sałaty pod dostatkiem, to zjadłem te placki z sałatą, do której świetnie pasuje ten sos miętowy.