Placki cukiniowe z marchewką i serem feta
Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, pachnące czosnkiem .....i miętą pyszne placuszki cukiniowe.
W sezonie cukiniowym placuszki smażę bardzo często. Czasami cukinię dodaję do ziemniaków, ale częściej pełni ona w plackach rolę głowną. Zmieniam natomiast dodatki. Trochę przez ciekawość ale równiez po to , by nie były nudne. Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie / najlepiej młodej ze skórką/
- 1 marchewka
- 100 g sera feta
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki posiekanej mięty
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- pieprz mielony do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
-Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczach. -Posolić i odstawić na ok. 20 minut. -Dobrze odcisnąć i przełożyć do miski. -Marchewkę zetrzeć, połączyć z cukinią -Ser feta dokładnie rozgnieść widelcem, dodać do miski z warzywami. -Wbić jajko, wsypywać mąkę regulując stopniowo gęstość ciasta. -Dodać miętę ,czosnek i przyprawy. -Składniki wymieszać. -Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. -Na patelni teflonowej rozgrzać trochę oleju. -Nakładać porcjami masę i na średnim ogniu smażyć z obu stron owalne placuszki . -Po upieczeniu przełożyć na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. -Podawać na gorąco lub na zimno z sosem jogurtowym koperkowo -czosnkowym.