Czaczapuri

Czaczapuri

Czaczapuri to typowa potrawa z kuchni kaukaskiej. Jest to placek z  ciasta kefirowego (jogurtowego, itd.) lub drożdżowego z nadzieniem serowym lub ziemniaczano -serowym. Pyszny i sycący. Przepis znalazłam na blogu Atinki.

Zdjęcie - Czaczapuri  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2 szklanki maki

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyzeczki cukru

3/4 szklanki kefiru, kwaśnego mleka, maślanki lub wody.

ew 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:

150g ziemniaków ugotowanych (2 średnie)

200 g sera feta

200g sera mozzarelli lub cheddara

dałam również pieprz

oraz posiekaną cebulkę podsmażoną na maśle

Wsystkie składniki na ciasto wymieszać. Zagnieść  miękkie, gładkie ciasto (które nie lepi się do rąk). ciasto nakryć i zostawić na 20 - 30 minut (moje stało całą noc w lodówce).

Farsz:

ziemniaki przetarte wymieszać ze startym serem, ew. dodać cebulkę podsmażoną i pieprz.

Gotowe ciasto podzielić na 6 części i uformować 6 kulek. Następnie rozwałkować je na cienkie placki o średnicy ok. 20 cm. Na każdy placek nakładać nadzienie, następnie składać boki do siebie , lekko przyklepać i przewałkować.

Rozgrzać patelnię (nie smarować tłuszczem!), położyć czaczapuri, zmniejszyć ogień na średni, nakryc pokrywką i piec ok. 3 minut (zaglądać, aby placek się nie przypalił). Przewrócić czaczapuri na drugą stroną i również smażyć 2-3 minuty. Gotowe czaczapuri smarowac masłem. Pysznie smakują z surówką.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów