Czaczapuri
Czaczapuri to typowa potrawa z kuchni kaukaskiej. Jest to placek z ciasta kefirowego (jogurtowego, itd.) lub drożdżowego z nadzieniem serowym lub ziemniaczano -serowym. Pyszny i sycący. Przepis znalazłam na blogu Atinki.
Składniki:
2 szklanki maki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyzeczki cukru
3/4 szklanki kefiru, kwaśnego mleka, maślanki lub wody.
ew 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:
150g ziemniaków ugotowanych (2 średnie)
200 g sera feta
200g sera mozzarelli lub cheddara
dałam również pieprz
oraz posiekaną cebulkę podsmażoną na maśle
Wsystkie składniki na ciasto wymieszać. Zagnieść miękkie, gładkie ciasto (które nie lepi się do rąk). ciasto nakryć i zostawić na 20 - 30 minut (moje stało całą noc w lodówce).
Farsz:
ziemniaki przetarte wymieszać ze startym serem, ew. dodać cebulkę podsmażoną i pieprz.
Gotowe ciasto podzielić na 6 części i uformować 6 kulek. Następnie rozwałkować je na cienkie placki o średnicy ok. 20 cm. Na każdy placek nakładać nadzienie, następnie składać boki do siebie , lekko przyklepać i przewałkować.
Rozgrzać patelnię (nie smarować tłuszczem!), położyć czaczapuri, zmniejszyć ogień na średni, nakryc pokrywką i piec ok. 3 minut (zaglądać, aby placek się nie przypalił). Przewrócić czaczapuri na drugą stroną i również smażyć 2-3 minuty. Gotowe czaczapuri smarowac masłem. Pysznie smakują z surówką.
Smacznego!