Rozmarynowe placuszki z sosem grzybowym

Rozmarynowe placuszki z sosem grzybowym

Przepis na te placuszki oparłam o ich słodką wersję, którą jakiś czas temu proponowałam Wam na śniadanie (znajdziesz je TU).

Zdjęcie - Rozmarynowe placuszki z sosem grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zmodyfikowałam dodatki i usmażyłam puszyste placuszki, pachnące rozmarynem, które są doskonałym dodatkiem do grzybowego sosu (do mojego wykorzystałam kurki).

Zdjęcie - Rozmarynowe placuszki z sosem grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Świetnie sprawdzają się także podane z aromatycznym gulaszem, generalnie z różnymi ciepłymi sosami.

Zdjęcie - Rozmarynowe placuszki z sosem grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Są bardzo proste w przygotowaniu, to ich kolejny, poza rewelacyjnym smakiem, wielki plus:)

Zdjęcie - Rozmarynowe placuszki z sosem grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rozmarynowe placuszki z sosem grzybowym

Agata, 1 października 2012

Zdjęcie - Rozmarynowe placuszki z sosem grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Drożdże połącz z letnim mlekiem i cukrem. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

Połącz z pozostałymi składnikami (zrobiłam to po prostu widelcem).

Sos:

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno pokrojony por i czosnek. Zeszklij. Dodaj grzyby o smaż krótko.

Dopraw rozmarynem, dolej oba rodzaje śmietanki. Gotuj aż sos zgęstnieje, dodaj sól i pieprz do smaku.

Gotowym sosem polej placuszki, posyp natką pietruszki.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw na ok. 30 minut, ciasto po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Placuszki smaż na małej ilości tłuszczu, nakładając na patelnię po pełnej łyżce ciasta, na złoty kolor.

Kategorie przepisów