Rozmarynowe placuszki z sosem grzybowym
Przepis na te placuszki oparłam o ich słodką wersję, którą jakiś czas temu proponowałam Wam na śniadanie (znajdziesz je TU).
Zmodyfikowałam dodatki i usmażyłam puszyste placuszki, pachnące rozmarynem, które są doskonałym dodatkiem do grzybowego sosu (do mojego wykorzystałam kurki).
Świetnie sprawdzają się także podane z aromatycznym gulaszem, generalnie z różnymi ciepłymi sosami.
Są bardzo proste w przygotowaniu, to ich kolejny, poza rewelacyjnym smakiem, wielki plus:)
Rozmarynowe placuszki z sosem grzybowym Składniki- placuszki
- mąka pszenna - 220 g
- mleko - 250 ml
- jajko - 1 szt
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- rozmaryn - świeży, 2 łyżeczki posiekanych igiełek
- drożdże świeże - 10 g
- olej - do smażenia
- sos grzybowy
- grzyby świeże - 2 szklanki, użyłam kurek
- czosnek - 1 ząbek
- śmietanka słodka - 200 ml
- śmietana kwaśna - 150 ml
- rozmaryn - suszony, 1/2 łyżeczki
- por - 1/2 białej części
- natka pietruszki - 3 łyżki, posiakana
- sól, pieprz - do smaku
- olej - 1 łyżka
Drożdże połącz z letnim mlekiem i cukrem. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Połącz z pozostałymi składnikami (zrobiłam to po prostu widelcem).
Sos:
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno pokrojony por i czosnek. Zeszklij. Dodaj grzyby o smaż krótko.
Dopraw rozmarynem, dolej oba rodzaje śmietanki. Gotuj aż sos zgęstnieje, dodaj sól i pieprz do smaku.
Gotowym sosem polej placuszki, posyp natką pietruszki.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw na ok. 30 minut, ciasto po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Placuszki smaż na małej ilości tłuszczu, nakładając na patelnię po pełnej łyżce ciasta, na złoty kolor.