Placki ziemniaczane z cukinią i ricottą
Miało być to, ale sypnęło mi się trochę za dużo soli i trzeba było ratować sytuację. Cukinii więcej w domu nie miałam i zamiast placuszków z cukinii i ricotty na obiad zostały wyprodukowane placki ziemniaczane w innej odsłonie. Czy to dobrze, czy źle... Te wyszły naprawdę pyszne i podczas popołudniowego i wieczornego podjadania pozostał po nich tylko pusty talerz.
Porcja bardzo duża - wystarczy na obiad dla 6-8 osób.
Placki ziemniaczane z cukinią i serem ricotta - Laura SKŁADNIKI:
Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawać ze śmietaną lub gęstym jogurtem.
Porcja bardzo duża - wystarczy na obiad dla 6-8 osób.
Placki ziemniaczane z cukinią i serem ricotta - Laura SKŁADNIKI:
- 4 nieduże cukinie
- 1 kg ziemniaków
- 5 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 250 g sera ricotta (może być zwykły twarożek)
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki soli
- pieprz
- olej do smażenia
Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawać ze śmietaną lub gęstym jogurtem.