Placki ziemniaczane z cukinią i ricottą

Placki ziemniaczane z cukinią i ricottą
Miało być to, ale sypnęło mi się trochę za dużo soli i trzeba było ratować sytuację. Cukinii więcej w domu nie miałam i zamiast placuszków z cukinii i ricotty na obiad zostały wyprodukowane placki ziemniaczane w innej odsłonie. Czy to dobrze, czy źle... Te wyszły naprawdę pyszne i podczas popołudniowego i wieczornego podjadania pozostał po nich tylko pusty talerz.
Porcja bardzo duża - wystarczy na obiad dla 6-8 osób.
Placki ziemniaczane z cukinią i serem ricotta - Laura SKŁADNIKI:
  • 4 nieduże cukinie
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 250 g sera ricotta (może być zwykły twarożek)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki soli
  • pieprz
  • olej do smażenia
Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ziemniaki, cebulę i czosnek utrzeć tak jak na placki ziemniaczane.
Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju.

Podawać ze śmietaną lub gęstym jogurtem.



Kategorie przepisów