Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami, to pyszne, sycące danie, które smakuje wyśmienicie zaraz po podaniu... ale z powodzeniem można je serwować również na drugi dzień. Placki wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem i delikatnie orzechowym smakiem rukoli, a nadzienie z delikatnej polędwiczki, stanowi doskonałe dopełnienie całości.
Ciacho zawiera dwie połączone warstwy, jedną - budyniową i drugą śmietanową... umieszczone pomiędzy delikatnymi płatami ciasta francuskiego, dokładnie tak jak pamiętam z dzieciństwa.
Ciepła drożdżówka, kubek mleka ... i coś więcej ? Nie, nic więcej nie potrzeba ! Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to stanie się Waszym hitem. Nie dość, że smakuje doskonale, to jeszcze wygląda bajecznie. Zrobicie ?
Czy wiecie,że kiszoną kapustą możemy się delektować dzięki Chinczykom.To ich "wynalazek". A Niemcy przenieśli ich patent do Europy. Kapusta kiszona urozmaica i wzbogaca nasze menu w prozdrowotne składniki, dlatego jedzmy ją jak najcześciej!
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu (i do tego niedrogie). Wystarczy zmiksować składniki, wlać do blaszki i upiec, by po godzinie cieszyć się pachnącym korzeniami ciastem.
Gotowałam go już kilkakrotnie, i jestem w tej zupie absolutnie zakochana! Uwaga! Całe mieszkanie p a c h n i e ! I pachnie jeszcze kilka dni, jak rosołek już dawno zjedzony... :)Polecam z całego serca!
Gdy za oknem pogoda nie nastraja do działania, a mam wielką ochotę na zdrowy i sycący deser sięgam po jabłko. Pamiętam gdy, będąc dzieckiem babcia w swoim kaflowym piecu piekła nam jabłka w brytfannie na deser. Dlatego wracam myślami do tamtego czasu i postanowiłam włączyć swoją kulinarną wyobraźnię.
Kuchnia w stylu fit, czyli lekka, odpowiednio zbilansowana dieta, sprawia, że moje dobre samopoczucie i energia powróciły :D Dziś polecam Wam dietetyczną jajecznicę
Są jednak momenty, kiedy naprawdę potrzebuję porządnej porcji słodkości. Wtedy zakasuję rękawy i biorę się do pieczenia. Niezawodny biszkopt przygotowuję z przepisu Moich Wypieków, wzbogacam go jednak cynamonem. Do niego krem budyniowy z migdałami i orzechami włoskimi moczonymi w alkoholu. Poezja!
Eksperyment zakończony 200% sukcesem (...) także po raz pierwszy polecam przygotowanie czegokolwiek ze względu na miejsce zamieszkania - mianowicie suszenie wędlin specjalnie dla mieszkańców bloków.
Dzisiaj jednak chciałabym przedstawić Wam przygotowany przeze mnie na potrzeby magazynu likier kawowo-czekoladowy. Znajdziecie go w towarzystwie kawówki oraz podpiwku kawowego. Delikatny i aromatyczny likier umili Wam długie zimowe wieczory. Możecie podać go samodzielnie lub wykorzystać do przygotowania drinków.