Sałatka jarzynowa
Dziś nieco klasyki. Sałatka jarzynowa znana jest chyba każdemu. I choć tak znana, różni się składem, w zależności od regionu.
Składniki:
* 3 ziemniaki
* 3 marchewki
* 1 pietruszka
* nieduży kawałek selera - wielkości 1 ziemniaka
* 1 cebula
* 1 kwaśne jabłko
* 3-4 ogórki kiszone
* 2 jajka gotowane na twardo
* 200 g groszku konserwowego
* 5 łyżek kukurydzy ( można pominąć )
* majonez
* musztarda
* sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera dokładnie wyszorować - nie obierać. Warzywa zalać wodą - ugotować do miękkości. Wystudzić.
Ugotowane warzywa oraz ogórki, jabłko, cebulę i jajka pokroić w miarę równą kostkę. Dodać odcedzone z płynu groszek i kukurydzę. Całość wymieszać.
3 łyżki majonezu wymieszać z łyżeczką musztardy. Sałatkę warzywną połączyć z sosem majonezowo-musztardowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W razie konieczności dodać więcej majonezu.
Smacznego !