Karslbadzki tort cynamonowy

Karslbadzki tort  cynamonowy

Ciasto to idealnie pasuje do "Korzennego Tygodnia" u Ptasi. Nazwane tortem, choć w niczym go nie przypomina. Pachnie cynamonem, czekoladą i migdałami. Jest bardzo sycące i treściwe. Całość wieńczy u mnie domowy dżem z moreli.  Początkowo chciałam z niego zrezygnować, ale cieszę się, że tego nie zrobiłam, bo jest on tutaj przysłowiową "kropką nad i". Idealna propozycja do popołudniowej kawy.

Przepis zaczerpnięty od Dorotus.

Zdjęcie - Karslbadzki tort  cynamonowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (tortownica o śr. 23 cm)

  • 250 g masła
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 6 jajek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g uprażonych na suchej patelni i grubo zmielonych obranych migdałów (lub innych orzechów)

Dodatkowo:

  • kilka łyżek gładkiej konfitury morelowej
  • 70 g mlecznej czekolady

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Miękkie masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy.  Dodawać żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Następnie wsypać wymieszane ze sobą produkty sypkie: uprażone i grubo zmielone migdały, przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Dodać  drobno posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać wszystko szpatułką do połączenia. W osobnej misie ubić białka na sztywną pianę.  Partiami dodawać ją do ciasta, delikatnie mieszając, by nie opadła. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.  Wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto z wierzchu posmarować konfiturą morelową. Oprószyć startą mleczną czekoladą. Smacznego :)


Zdjęcie - Karslbadzki tort  cynamonowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Karslbadzki tort  cynamonowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów